Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Politisk oro och våld i Kurdistan

Publicerad 2015-10-13

Irak. Den politiska krisen i irakiska Kurdistan trappas upp och kampen om presidentposten fortsätter. Efter våldsamma gatuprotester mot det regionala självstyrets president Massoud Barzani får fyra ministrar sparken.

Premiärministern i irakiska Kurdistan, Nechirvan Barzani, avskedade på måndagen fyra ministrar och talmannen i parlamentet hindrades av säkerhetsstyrkor från att nå huvudstaden Arbil, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Talmannen och ministrarna tillhör oppositionspartiet Gorran, som av det dominerande Kurdistans demokratiska parti (KDP) anklagas för att ha iscensatt de våldsamma protester som krävt minst fem dödsfall. Oroligheterna är de värsta i den halvautonoma regionen på flera år.

– Det här har varit en slags bubblande kris det senaste halvåret om vem som ska leda självstyret, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.

Maktkamp

President Massoud Barzanis mandat löpte ut i augusti. Han vill fortsätta sitta kvar, men Gorran och ytterligare tre partier sätter som villkor att hans befogenheter ska begränsas, något som KDP, som leds av presidenten, kraftigt motsätter sig. Dödläget kring presidentposten har lett till en ekonomisk kris med protester som följd. I förra veckan sattes flera KDP-kontor i provinsen Sulaymaniyya i brand.

– Det största problemet är kanske den inre sammanhållningen. Det finns betydligt större spänningar inom det kurdiska samhället, framför allt i Irak, än vad det syns utåt och det här är väl ett tecken på att det är så, säger Per Jönsson.

Missgynna självstyret

Krisen har fördjupat gamla klyftor i Kurdistan, som tidigare var delat i två olika administrationer, en i Arbil och en i Sulaymaniyya.

Kurdiska patriotiska unionen, PUK, som delar på makten tillsammans med KDP, kritiserade beslutet om att avskeda ministrarna, uppger AFP. Motsättningar mellan KDP och PUK ledde under 1990-talet till inbördeskrig, men sedan 2006 ingår de i en gemensam regering. Oenigheter mellan de båda partierna kan få konsekvenser för den autonoma regionen.

– De blir svagare i förhållande till Bagdad. Bagdad vill ju begränsa självstyret så mycket som möjligt, säger Per Jönsson och menar att oroligheterna kan underlätta för den shiadominerande irakiska regeringen att få som de vill.

TT