Ungern backar om asylsökande

Publicerad 2015-06-24

EU. Den ungerska regeringen backar från sitt beslut att avvika från EU-principen om första asylland. Utrikesminister Péter Szijjártó har försäkrat att Ungern inte tänker upphäva något EU-beslut.

Grannlandet Österrike bad på onsdagen den ungerske ambassadören om en förklaring till att Ungern har upphävt den så kallade Dublin III-bestämmelsen av tekniska skäl. Enligt förordningen ska migranters asylansökningar behandlas i det EU-land de först anländer till.

"Illegal invandring"

Det överraskande beslutet i tisdags förklarades med att regeringen måste "skydda Ungerns och dess befolknings intressen" mot bakgrund av att landet tagit emot tiotusentals asylsökande under det gångna året.

– Den här otroliga pressen från illegal invandring orsakar allvarliga tekniska och kapacitetsproblem, sade Szijjártó enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt EU:s gränskontrollorgan Frontex har över 50 000 migranter - de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan - försökt komma in i Ungern via Serbien under årets första fem månader.

Szijjártó sade att Österrike och andra EU-länder har planer på att skicka tillbaka asylsökande som kommit via Ungern, som "inte kan gå med på det". Han förnekade samtidigt att hans regering bryter mot EU-bestämmelser.

En testballong

Premiärminister Viktor Orbán står under press från den invandringsfientliga yttersta högern. Utspelet kan därför ses som ett försök dels att beveka hemmaopinionen, dels att påverka EU:s toppmöte om migration på torsdagen. Många andra länder delar uppfattningen att EU:s system för att ta emot migranter inte längre fungerar, men inget land har gått så långt som Ungern.

Högerregeringen har tidigare aviserat en plan på att bygga ett stängsel längs den 18 mil långa gränsen mot Serbien.

Ungern är inkörsport för migranter som kommer till Europa landvägen, medan EU på senare tid har fokuserat på flyktingvågen över Medelhavet.

TT