FN varnar för ny flyktingkatastrof

Publicerad 2015-05-12

Asien. Tusentals flyktingar riskerar att dö på havet sedan Thailand hindrat båtarna att komma i land. Nu varnar FN för att en "massiv humanitär kris" väntar om inte länderna i regionen agerar för att rädda dem.

Runt 2 000 båtflyktingar har de senaste dagarna räddats eller simmat i land utanför kusten till Indonesien eller Malaysia. Men många gånger fler är i fara, varnar organisationen The Arakan Project.

– Jag är väldigt, väldigt orolig. Det är hög tid att inleda en räddningsaktion. Om det här fortsätter kommer många människor att dö ute till havs, säger Chris Lewa på organisationen till TT.

Lewa har under många år följt den muslimska minoriteten rohingya, som flyr undan förtryck i Burma. Hon uppskattar att minst 8 000 människor just nu är på flykt i Bengaliska viken, baserat på uppgifter från anhöriga och flyktingsmugglare.

– Jag tror att mina siffror snarare är i underkant. Jag hörde i går kväll om tre båtar utanför Langkawi, varav en var i nöd, efter att besättningen och kaptenen övergett båten.

"Måste blockera dem"

Strömmen av båtflyktingar till Malaysia och Indonesien kommer sedan Thailand skärpt insatserna mot flyktingsmugglare efter att massgravar upptäckts i läger i de södra delarna av landet. Landet var förut de flyendes första anhalt, men de motas nu bort från Thailands kuster, bland annat med hjälp av helikoptrar.

– Vi måste stänga av kranen. Vi måste blockera dem, säger Prawut Thavornsiri, talesperson för den thailändska polisen, till nyhetsbyrån AFP.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR efterlyser nu en internationell sök- och räddningsinsats mellan Andamansjön och Malackasundet som ett svar på vad de kallar "en massiv humanitär kris som väntar på att hända", skriver nyhetsbyrån Reuters.

Döda slängdes överbord

En av dem som lyckats ta sig i land i Indonesien är 16-årige Muhammed Shorif, vars mål var att ta sig till sin farbror i Malaysia. Hans föräldrar samlade ihop 1 000 dollar och satte honom i en liten båt som satte kurs från Burma. Men väl ute till havs tvingades han ombord på ett större fartyg, där hundratals migranter bevakades av beväpnade män.

– Sex personer dog på vår båt på grund av sjukdomar och svält. Kaptenen beordrade att deras kroppar skulle slängas överbord, säger Muhammed Shorif till AFP:s reporter i Aceh-provinsen.

Ingen framtid

Attackerna mot den burmesiska minoriteten har under de senaste tre åren satt i gång den största rörelsen av båtflyktingar sedan Vietnamkriget, med över 100 000 människor på flykt. Ytterligare 140 000 lever i flyktingläger efter oroligheter i delstaten Rakhine 2012.

– Situationen för rohingya i Burma har inte förbättrats alls sedan dess. I norra Burma har förtrycket ökat. Inför årets val har deras tillfälliga identitetskort dragits in, vilket innebär att de inte kan rösta. Det visar tydligt för många rohingya att de måste fly från landet om de vill ha någon framtid för sina barn, säger Chris Lewa.

TT