Helvetesscener i Yarmuk
Publicerad 2015-04-07
Syrien. På gatorna - hårda strider med Islamiska staten. Från luften - tunnor fyllda med sprängämnen och järnskrot från Assad-regimens helikoptrar. Och svält. Situationen i det palestinska flyktinglägret Yarmuk, strax söder om Damaskus, kan bara beskrivas som helvetisk.
– Folket vet inte vad de ska göra. De gömmer sig inomhus, men där finns inget vatten, el eller skydd. Maten är slut, säger en ung aktivist som befinner sig i Yarmuk till TT.
Mannen, som vill vara anonym, berättar att inga hjälpleveranser har kommit in den senaste veckan. Ingen vet hur många som dödats eller skadats och ambulanser kan varken köra in eller ut ur Yarmuk.
Civilbefolkningen attackeras av Islamiska staten (IS) på marken och av bombningar från luften från styrkor trogna president Bashar al-Assad.
Aktivisten gömmer sig i de södra delarna av Yarmuk och berättar att IS går från hus till hus och söker efter stridande och personer som inte är religiösa.
– Jag har skrivit mycket om IS övergrepp och jag är inte heller särskilt troende.
Halshuggningar
Sedan första april pågår striderna i Yarmuk efter att IS gått samman med tidigare ärkerivalen Nusrafronten och attackerat lägret. Numera håller de nära 90 procent av lägret, enligt FN:s säkerhetsråd, som också kräver tillgång till civilbefolkningen för att kunna ge humanitär hjälp.
De palestinska väpnade grupperna, däribland Aknaf Beit al-Maqdis, svarade till en början på offensiven, men led snart nederlag.
Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som AFP citerar, ska minst sju palestinska stridande ha avrättats, två av dem genom halshuggning.
Belägring
Flera palestinska fraktioner bekämpar den syriske presidenten och regimstyrkor slog därför en ring runt lägret för två års sedan för att svälta ut invånarna. De få hjälpsändningar som har kunnat föras in har knappt räckt till att föda de cirka 18 000 personer som tros vara kvar, något som lett till hungersnöd.
De senaste dagarna har regimen släppt tunnor fyllda med järnskrot och sprängmedel över lägret, i hopp om att döda IS-stridande, men utan någon hänsyn till civila dödsoffer, enligt SOHR.
Metropol
En gång i tiden var Yarmuk en kulturell, ekonomisk och kreativ oas dit Damaskusborna tog sig för att köpa varor av bra kvalitet till låga priser. Det fanns fem sjukhus, många skolor och en välutbildad befolkning på upp emot 200 000 personer, både syrier och palestinier.
– Jag arbetade som mattelärare och Yarmuk var välmående med banker, butiker och kaféer. Det är outhärdligt att följa händelseutvecklingen. Det är helvetet på jorden, säger Muhammed som flydde från Yarmuk för ett par månader sedan och som numera undervisar i matematik och schack i norra Sverige.
TT