Pressade hemma - terroriserar borta

Publicerad 2015-04-02

Terror. Hårt pressade i hemlandet fortsätter den somaliska extremistgruppen al-Shabaab sin taktik att attackera högprofilerade mål i grannlandet Kenya.

Morden och gisslantagandet på ett universitet i Garissa i östra Kenya är något som Emma Skeppström, Somaliaexpert på myndigheten Folke Bernadotteakademin, kopplar samman med situationen i Somalia och al-Shabaabs vacklande ställning där.

– Det pågår en intensiv militär kampanj mot dem och de har förlorat ganska mycket av tidigare kontrollerat territorium, framför allt viktiga städer, säger hon till TT.

Offrar allt

Enligt henne har al-Shabaab insett att man inte klarar konventionell krigföring mot Afrikanska unionens styrka Amisom och har därför återgått till den här typen av attacker som på senare tid drabbat såväl Somalia som Kenya.

– Ju mer pressade de blir i Somalia, desto mer fokuserar de på Kenya vilket också får ett större medialt genomslag, säger Emma Skeppström.

Efter flera militära motgångar och tvingade till reträtt på flera platser i Somalia har al-Shabaab, med sina al-Qaidakopplingar, valt att attackera turistmål och platser där politiker och affärsmän möts. Inte minst känt är attentatet mot köpcentrumet Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi 2013 när omkring 60 personer dödades. Där visade extremisterna att de är beredda att löpa linan fullt ut och offra livet om så krävs.

Enkelt mål

al-Shabaab har även utfört flera andra dåd i Nairobi samt i turistanläggningar i gränstrakterna till Somalia.

Varför den här attacken skedde just nu har Emma Skeppström ingen klar bild över:

– Men redan före årsskiftet skedde ett antal attacker i Kenya. Det här är deras modus operandi just nu och jämfört med Westgate kan jag tänka mig att detta är en enklare måltavla.

Missnöjet gror

Dådet mot Westgate lade grunden för ett djupt folkligt missnöje med hur regeringen hanterar Kenyas säkerhet. För att visa handlingskraft bytte regeringen i fjol ut inrikesminister och polischef.

– Detta i Garissa påminner folk om att regeringen inte har säkerhetsläget under kontroll, säger Anders Sjögren, forskare på Nordiska Afrikainstitutet, till TT.

Missnöjet har också fått näring av regeringens oförmåga att lägga fram en oberoende utredning av arméns agerande vid Westgate.

– Det är mer oklarhet än klarhet om vad som hände där, konstaterar Anders Sjögren.

Han befarar att gisslansituationen i Garissa kan leda till att dödstalet rusar upp eftersom regeringen sannolikt vill slå till hårt under den stora internationella uppmärksamheten som händelsen fått.

– Det kommer att vara viktigt för dem att lyckas med någonting.

TT