Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Obama begränsar avlyssning

Publicerad 2014-01-17

Washington. Den amerikanska underrättelsetjänstens metadataprogram för telefonavlyssning avslutas i sin nuvarande form. USA:s president Barack Obama lovar också, än en gång, att sluta tjuvlyssna på sina allierade.

Den amerikanske presidenten talade bara timmar efter att brittiska medier avslöjat att underrättelsetjänsten NSA har samlat in nästan 200 miljoner sms per dygn från mobiltelefoner världen över. Uppgifterna kommer från den tidigare NSA-konsulten och avhopparen Edward Snowden. Stora delar av Obamas tal handlade därför om att motivera den massiva övervakningen, som han hävdade har "förhindrat många attacker och räddat oskyldiga liv världen över".

– Men samtidigt: i vår iver att svara på ett verkligt hot finns en risk att vi förlorar grundläggande värden i vår jakt på säkerhet, sade Obama.

Efter det inledande försvaret kungjorde presidenten ändå att NSA:s metadataprogram för telefonavlyssning avslutas i sin nuvarande form. Informationen kommer i stället att lagras av tredje part - ännu oklart vilken. Under en övergångsperiod kommer telefonsamtal endast att spåras i två led, och det krävs domstolsbeslut eller "krisläge" för att få ta del av informationen.

Erik Brattberg, analytiker vid Utrikespolitiska institutet och gästforskare vid Johns Hopkins University i Washington DC, skriver i en kommentar om datainsamlingen att NSA-skandalen har blivit en politisk belastning för Obama. Hans opinionssiffror på hemmaplan är historiskt låga.

"I höst kommer mellanårsval till kongressen att hållas och Demokraterna riskerar då förlora kontroll över senaten. Det skulle i så fall göra det betydligt svårare för presidenten att kunna åstadkomma något under sina sista två år i Vita huset".

Talet var också ett försök att förbättra USA:s anseende i världen - avslöjandena om hur USA tjuvlyssnat på sina allierade har väckt ilska från flera håll.

– Ledare som är våra nära vänner och allierade förtjänar att veta att om jag vill veta vad de tycker i en fråga, så kommer jag att lyfta telefonluren och ringa dem, hellre än att övervaka dem, sade Obama.

Tyskland uttrycker sin uppskattning över de amerikanska löftena om att sluta tjuvlyssna på allierade statsöverhuvuden.

– Den tyska regeringen välkomnar starkt att dataskydd och skydd av icke-amerikanska medborgares rättigheter kommer att respekteras bättre i framtiden, sade Steffen Seibert, talesman för förbundskansler Angela Merkel, till Reuters.

Han tillade att samarbete mellan USA och Tyskland fortsätter att vara i de båda ländernas gemensamma intresse, men:

– Den tyska regeringen anser fortfarande att tysk lag måste respekteras på tysk mark, särskilt av våra närmaste partner och allierade.

I en intervju från London med amerikanska CNN dömer Wikileaks-grundaren Julian Assange ut Obamas tal.

– Jag tycker det är pinsamt för ett statsöverhuvud att prata på sådär i 45 minuter och säga praktiskt taget ingenting.

Assange konstaterar att det är uppenbart att Obama inte hade hållit fredagens tal om det inte vore för visselblåsaren Edward Snowden.

– Den här presidenten har släpats - sparkande och skrikande - till dagens tal. Han har varit väldigt motvillig att genomföra några konkreta reformer och tyvärr ser vi i dag väldigt få konkreta reformer.

Assange tycker inte heller att löftet om att inte spionera på världens ledare har någon betydelse.

– Vi kommer inte spionera på Angela Merkel eller David Cameron eller Australiens premiärminister. Visst. Men låt oss spionera på alla andra de pratar med.

Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala Universitet, säger till TT att något som överraskade en del var att en del av skyddet som gäller amerikaner, främst när det gäller hur länge information får lagras, även ska omfatta personer utanför landet. Diskussionen i USA har främst handlat om amerikaners integritet.

– Facebook, Google och andra har varit besvikna på det, medan de påpekat att de har kunder i hela världen. Jag ser det som en respons på kritiken från internetjättarna som egentligen är ganska logisk, säger han.

Mark Klamberg tror att Obama kan vinna över dem som är "lite allmänt oroliga".

– Sedan finns det en del som är principiellt motståndare till att man lagrar stora mängder data. De kommer inte att bli nöjda, för som jag ser det är det ingen substantiell förändring i omfattningen av datalagringen, säger han.

TT-Reuters