Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kontroversiellt fiskeavtal godkänns

Publicerad 2013-12-10

Bryssel. Motståndarnas lobbyarbete mot det nya fiskeavtalet med Marocko räckte inte. I stället har EU-parlamentet godkänt det nya fiskeavtalet med Marocko.

Inte heller blir det något stopp för bottentrålning på djuphaven.

Det nya avtalet har fått hård kritik ur människorättssynpunkt med anledning av Marockos fortsatta ockupation av Västsahara.

Parlamentets fiskeutskott var för avtalet medan merparten av de svenska ledamöterna var emot.

"Jag skäms", skriver svenska ledamoten Åsa Westlund (S) i en kommentar.

"När vi stoppade protokollet 2011 var Europaparlamentet tydliga med att vi bara skulle godkänna ett nytt protokoll om det var i enlighet med internationell rätt. Detta protokoll är inte det, men ändå röstas det igenom. Jag är besviken".

Även Jens Nilsson (S) är kritisk.

"EU är ute på väldigt farligt vatten när de överprövar FN:s bedömning av folkrätten och internationell lag. När EU inte självt står upp för internationell rätt skadas vår trovärdighet och det blir svårt att med tyngd kritisera andra länder som bryter mot den", skriver Nilsson i ett uttalande.

– Man kan inte ockupera ett land och sedan sälja deras tillgångar utan att de rättmätiga ägarna får del av vinsten och beslutandeprocessen, sade Christofer Fjellner (M) i måndags.

Det blir inte heller något stopp för bottentrålning på djuphaven, som framför allt den gröna partigruppen i parlamentet jobbat för. Gruppens förslag föll med knapp marginal - 326 röster mot 342.

"Det är sorgligt att parlamentet inte klarar av att sätta stopp för en av de mest destruktiva fiskemetoder som finns. Det är mycket få båtar som ägnar sig åt ett riktat fiske mot djuphavet och de har tyvärr lyckats lura i EU-parlamentarikerna att ett stopp för djuphavstrålning skulle leda till tusentals förlorade jobb i fiskeindustrin, vilket inte stämmer", skriver Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

I kampen om fiskeavtalet med Marocko slutade omröstningen med 310 ja, 204 nej och 49 nedlagda.

TT:s korrespondent