Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Två häktade efter dansk mc-razzia

Publicerad 2012-09-20

Köpenhamn. I Roskilde häktades på eftermiddagen två män, 32 och 20 år gamla och med anknytning till Bandidos. Båda greps i samband med polisens tillslag mot klubblokalen i Köge, där en skarpladdad pistol hittades, uppger polisen för Ritzau.

Männen ska vara häktade i fyra veckor och anklagelsen gäller vapenbrott.

Senare i eftermiddag ska sex män, även de med anknytning till Bandidos, ställas inför häktningsdomare i Helsingör. Enligt vad Ritzau erfar är en av dem Bandidos ledare i Danmark, Europa och Asien, Michael "Kokken" Rosenvold.

Cirka 90 personer har släppts, uppger dansk polis.

Vid polisen tillslag hittades bland annat tre pistoler, magasin till skjutvapen, knogjärn, yxor samt hasch och anabola steroider.

Polisens tillslag gjordes i förebyggande syfte, eftersom man sett oroande tecken på en snabbt uppblossande väpnad konflikt mellan Bandidos och Hells Angels.

Bandidos tidigare Europa-ledare Jim Tinndahn tillbakavisar för politiken.dk att en väpnad konflikt mellan HA och Bandidos, liknande den på 1990-talet, skulle vara på gång.

– Ett sådant gängkrig kan ni bara glömma. Det kommer aldrig att inträffa, säger han.

Han medger dock att det varit ett antal våldsamma händelser, men skyller dem mest på ungdomar med anknytning till Bandidos som inte klarat att hålla sig i skinnet.

– Och vi är för få av de äldre för att ta dem i örat, säger Tinndahn.

Tidigt på onsdagsmorgonen kördes en lastbil utan förare rakt in i väggen till Bandidos högkvarter på Amager. Ingen skadades, men händelsen är bara en av fler våldsamma incidenter mellan anhängare till de båda mc-gängen den senaste veckan.

– Vi har kännedom om fyra allvarliga händelser mellan de två grupperingarna i Köpenhamn. De har överfallit varandra med kniv och hammare och det har också varit ett försök att köra ner en person, säger Michael Ask, chef för danska riskpolisens nationella underrättelsetjänst, till Ritzau.

Om motiven till konflikterna säger han:

– Det handlar om personliga motsättningar och hämndmotiv, men också om det vanliga - kampen om att styra narkotikamarknaden. Mer kan jag inte säga.

TT-Ritzau