Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Dödläge i frågan om Assange

Publicerad 2012-08-18

Washington. Prestige och en rad olika tolkningar av lag och rätt har lett till något av ett dödläge när Wikileaksgrundaren Julian Assange beviljades asyl av Ecuador. Den 24 augusti ska utrikesministrar samlas för att diskutera de kyliga diplomatiska relationerna.

Wikileaksgrundaren Julian Assange är misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp i Sverige och den brittiska högsta domstolen har fastslagit att han ska överlämnas till Sverige för förhör. Själv fruktar Assange att Sverige ska skicka honom vidare till USA och att hans liv då är i fara.

Den amerikanska samarbetsorganisationen OAS har kallat till utrikesministermöte den 24 augusti för att diskutera det dödläge som uppstått sedan Ecuador beviljat Assange politisk asyl.

Ecuador vill att organisationen ska diskutera det landet ser som ett hot från Storbritannien om att storma dess ambassad för att gripa Assange.

Men Philip Barton, britternas observatör i OAS, sade att "anklagelserna om att Storbritannien hotade Ecuador och om att storma ambassaden var grundlösa".

OAS beslutade 1954 att tillåta asyl på diplomatiska beskickningar "för människor som var efterspanade av politiska skäl" men inte för personer som söktes för "allmänna brott".

Men USA som säger sig inte tro på begreppet "diplomatisk asyl" ansåg att det nu gäller en bilateral fråga mellan Ecuador och Storbritannien och att OAS inte har någon roll att spela i sammanhanget.

I morgon håller den sydamerikanska samarbetsorganisationen Unasur möte i staden Guayaquil i Ecuador om samma ämne.

Unasur består av Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Surinam och Uruguay.

Under tiden är Assange kvar på Ecuadors ambassad i London omringad av brittisk polis som svurit att gripa honom om han sätter sin fot utanför ambassadområdet.

Australien bekräftar samtidigt att landets ambassad i Washington förberett sig på en eventuell utlämning av Julian Assange till USA, men understryker att det handlar om "beredskapsplanering" och att det inte är ovanligt att diplomater förbereder sig på alla eventualiteter, uppger AFP.

TT-AFP