Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Iran släppte inte in FN-inspektörer

Publicerad 2012-02-22

Wien. Inspektörerna från FN:s atomenergiorgan IAEA:s nekades tillträde till den militära anläggningen Parchin, sade IAEA efter tvådagarsbesöket i Iran.

IAEA-chefen Yukiya Amano uttryckte besvikelse över att inspektörerna inte heller denna gång fått besöka anläggningen där Iran misstänks försöka utveckla kärnvapen.

Iran avvisar anklagelserna från västmakter och hävdar att dess kärnteknikprogram bara har fredliga syften.

Det var IAEA:s andra besök i Iran på mindre än en månad och andra gången som Teheran vägrar låta inspektörerna besöka anläggningen i Parchin.

Det hade funnits förhoppningar om att besöket skulle kunna bana väg för återupptagna förhandlingar mellan Iran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Samtalen avbröts för 13 månader sedan. I stället kommer IAEA:s nedslående besked snarare att anstränga de redan hårt spända relationerna mellan Iran och västmakterna.

Efter en rapport från atomenergiorganet i november där IAEA uttrycker "stark oro" för att Iran har försökt, eller fortfarande försöker, skaffa kärnvapen har tonläget från USA, FN och EU skärpts och nya sanktioner införts.

Spekulationerna om att Israel planerar militära attacker mot mål i Iran växer också.

Det var väntat att Iran skulle neka inspektörerna från IAEA tillträde till den militära anläggningen Parchin. Enligt John Rydqvist, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är det för övrigt tveksamt om Iran har någon skyldighet att släppa in inspektörerna.

– Iran har inte skrivit på tilläggsprotokollet i icke-spridningsavtalet. Eftersom detta är en militär anläggning är det svårt att hävda att de bryter mot avtalet, säger han.

– Omvärlden hävdar legalistiska principer men det gör också Iran. Från deras perspektiv mynnar det hela ut i att det finns några länder som pressar på för att de vill begränsa Irans inflytande. De undrar varför de ska ge efter.

– Om det fanns förtroende mellan de båda sidorna skulle det vara annorlunda, men de tror inte att de tjänar något på att böja sig. De är övertygade om att konflikten ändå kommer att fortsätta.

Å andra sidan finns det en uppenbar risk för ett israeliskt anfall mot kärnanläggningarna. Är inte de iranska ledarna nervösa?

– Det kanske de är, men ett anfall skulle vara problematiskt för alla, inte bara för Iran. Om man ska vara realpolitiskt cynisk finns perspektivet att anfallet skulle kunna ena folket kring regimen. Visst, kärnprogrammet skulle försenas några år, men de själva skulle möjligen stärkas politiskt, säger Rydqvist.

TT-AFP