Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Porosjenko: USA är inte Nordkorea

Publicerad 2016-11-14

Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko räknar trots Donald Trumps seger i presidentvalet i USA med fortsatt stöd och sanktioner mot Ryssland, så länge Minsk-avtalet inte har uppfyllts.

– USA är inte Nordkorea, säger han under ett Sverigebesök.

Det finns ännu inget som tyder på att Donald Trump, när han tillträder i januari, kommer att överge Ukraina, enligt Petro Porosjenko. Ukrainas president tar på en presskonferens i Stockholm i stället fasta på att både republikaner och demokrater i USA under den snart treåriga konflikten med Moskva stått bakom stödet till det krigshärjade Ukraina.

– Inget land, utom Nordkorea och Venezuela, har erkänt Rysslands annektering av Krim. Och USA är inte Nordkorea, säger han med statsminister Stefan Löfven (S) vid sin sida.

Vill förlänga sanktioner

Både Löfven och Porosjenko slår samtidigt fast att EU:s sanktioner mot Ryssland måste bestå så länge den ryska aggressionen fortsätter och det så kallade Minsk-avtalet inte är uppfyllt. För att öka trycket på Moskva föreslår Porosjenko att EU-sanktionerna ska gälla ett år i taget framöver, mot dagens sex månader.

Sanktionsfrågan kommer att tas upp på ett toppmöte om Ukraina i Bryssel nästa vecka, på vilket Porosjenko med EU-ledare även ska diskutera visumfrihet för ukrainska medborgare i EU och hur Ukraina ska komma tillrätta med den utbredda korruptionen i Ukraina.

Efter helgens valseger för pro-ryska politiker i EU-landet Bulgarien och Ukrainas grannland Moldavien räknar Porosjenko med att det ska gå att hantera. Han säger sig vara helt inställd på samarbete med de tillträdande ledarna i båda länderna.

– Allt vi kräver är europeisk enighet, säger han.

Krav på nyval

Porosjenko är hårt pressad av krav på nyval på hemmaplan. Samtidigt har striderna med separatister i östra Ukraina, som hittills krävt nästan 10 000 dödsoffer, trappats upp.

Läget präglas även av ett splittrat parlament i Kiev, som försöker bromsa de reformkrav som IMF och länder som Sverige ställer för att betala ut nödlån till det finansiellt hårt pressade landet.

Till detta kommer att USA:s tillträdande president Donald Trump under sin valkampanj sagt sig kunna överväga att erkänna Rysslands annektering av Krim, dra tillbaka stöd till Natoländer i Östeuropa och starta om på ny kula i relationen till Ryssland och president Vladimir Putin. Detta skulle kraftigt underminera den pro-västliga pakten i Kiev, med Porosjenko som frontfigur, som styrt Ukraina sedan den så kallade majdan-revolten 2014.

TT

Följ ämnen i artikeln