Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Många bråkar om skärmtid hemma

Publicerad 2016-10-26

Familj. Lyssnar du eller? Lägg ner den där nu! Familjemedlemmar gömda bakom telefoner, plattor och datorer leder till konflikter i många hem.

Det är vanligare att familjer bråkar om skärmtid än om pengar, visar en ny undersökning.

Sju av tio barn mellan 10 och 15 år uppfattar att deras föräldrar tycker att de sitter för mycket framför skärmar och majoriteten bråkar om skärmtid hemma, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Telenor. Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet, har forskat om barns och ungas skärmaktiviteter och hon tycker att vi behöver sänka tonläget och inte vara så stressade kring andra människors skärmtid.

– På ytan ser det ut som att alla gör någonting meningslöst, men i själva verket kan det vara någonting väldigt viktigt i livet. Skulle vi veta vad alla höll på med i sina mobiler så skulle vi inte vara lika förskräckta, säger hon.

Hon menar att tiden framför skärmarna är relativt oväsentlig och att debatten mer borde handla om innehållet.

Känner sig utanför

Undersökningen visar att barnens vanligaste syssla på nätet är att kommunicera med kompisar, och 75 procent svarar att de känner sig utanför om de inte kan gå online.

– Vi som inte har vuxit upp med skärmar fattar inte riktigt det där. Men det är jätteviktigt för oss vuxna att ha respekt för det, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Hon jämför ett skärmförbud en viss tid på dygnet med att förbjuda barnet att vara på ungdomsgården när de andra barnen är där.

– Vi har ganska snabbt åsikter och tankar om deras skärmtid, men om man tänker efter så är det kanske oftare vi vuxna som sitter mer framför skärmar, åtminstone sett över hela dygnet. Man rättfärdigar det man själv gör och sedan när den andra är frånvarande så blir man provocerad, säger hon.

Tips på konfliktlösning

Att konflikterna uppstår tror Bennich Karlstedt delvis beror på en osäkerhet om vad som är rätt och fel när det gäller skärmtid.

– Det uppstår nästan moralpanik och det kommer den ena skräckrapporten efter den andra som gör att vi blir oroliga.

Hennes familjerådstips är att ta upp problemet i familjen när det inte är en stor konflikt.

– Ta det en stund då man inte är förbannad, säger Anna Bennich Karlstedt.

TT