Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Få svenska ekoäpplen i butikerna

Publicerad 2016-08-28

Livsmedel. Sugen på ett ekoäpple? Då får du oftast hålla tillgodo med importfrukt. Runt 98 procent av ekoäpplena hos några av Sveriges största livsmedelskedjor är importerade.

– Ibland känns det som att vi jobbar i uppförsbacke, säger äppelodlare Joacim Holgersson.

Det som talar för det svenska ekoäpplet är den stora efterfrågan, men än så länge är marknadsandelen minimal. Hos Ica, Coop och Axfood är bara mellan nio och 14 procent av alla sålda äpplen ekologiskt odlade och cirka 98 procent av ekoäpplena är importerade.

Men antalet svenska ekologiska äppelodlare växer.

– Jag tycker att det är jättespännande, det är en superutmaning. Man måste vara steget före hela tiden, säger Märta Johansson, som tillsammans med maken Kalle odlar ekologiskt i Ramdala i östra Blekinge.

Lång startsträcka

Leveranstiden för nya trädplantor är två år och sedan tar det ytterligare fem år innan träden ger full skörd. Den långa startsträckan kan vara en av förklaringarna till att det än så länge finns så få ekologiska äppelodlare i Sverige.

Joacim Holgersson, som odlar ekoäpplen utanför Lidköping, pekar på fler orsaker: Det är dyrare att anställa i Sverige än i konkurrentländerna och i ekoodlingen är det människohänder som ska till i stället för besprutning.

Såpa och bakpulver

Tillståndsprocessen för de oförargliga preparat som ekoodlarna använder är ett annat område där svenska odlare jobbar i motvind. Trots att det handlar om till exempel såpa, ekologisk rapsolja och bakpulver krävs samma procedur som för konventionella odlare. Det är dyrt och tar tid.

Här missgynnas svenska odlare av EU:s zonindelning - ekologiska preparat som är godkända i andra delar av EU, där de stora ekokonkurrenterna finns, kräver separat godkännande i den norra zonen, där Sverige ingår.

– Politikerna måste hjälpa ekoodlarna, så att vi kan tävla med våra utländska konkurrenter på lika villkor, säger Joacim Holgersson.

"Viktigt med ekosignal"

Men vilket är då bäst för miljön, ett konventionellt odlat äpple från Sverige eller ett ekoäpple från Italien eller Chile?

Det ekologiska är bäst, oavsett ursprung, anser Emelie Hansson, sakkunnig hos Naturskyddsföreningen. Transportsträckan är inte avgörande för matens klimatpåverkan. Och det är en viktig signal till svenska odlare om kunderna prioriterar ekologiskt, resonerar hon.

– Men just nu under hösten måste vi ta hand om äpplena i svenska trägårdar, som tyvärr ofta ruttnar bort.

TT