Bistånd till bjudresor väcker kritik
Publicerad 2016-04-04
Politik. Ambassadörer från fattiga önationer har bjudits på gratisresor till Sverige vid två tillfällen - betalat med biståndspengar.
Ett av resornas syften var att fiska röster för Sveriges säkerhetsrådskandidatur.
Inget konstigt med det, menar biståndsminister Isabella Lövin.
Det var i augusti förra året som 27 FN-ambassadörer besökte Sverige för att delta vid klimatseminarium och bland annat träffa statsministern, utrikesministern och biståndsministern. Syftet uppgavs vara att utbyta kunskap och erfarenheter inför klimattoppmötet i Paris.
Men även att fiska röster för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd, medgav regeringen.
Vad som inte var känt då var att ambassadörerna fick affärsklassflyg och hotell betalt av svenska biståndsmedel. Miljonnotan skickades till Dag Hammarskjölds minnesfond, som tillsammans med UD bjudit in ambassadörerna, och betalades med biståndspengar som stiftelsen tidigare fått av Sida, rapporterar Dagens Nyheter.
Diskuterade kandidatur
I mars i år ordnades en liknande resa, med samma betalningsupplägg, för ytterligare 27 FN-ambassadörer från fattiga önationer. Även då diskuterades Sveriges säkerhetsrådskandidatur, berättar biståndsminister Isabella Lövin (MP).
– Det är ingen hemlighet att vi lobbar för att föra ut våra åsikter i den här frågan.
Oppositionen är skarpt kritisk. Liberalernas utrikespolitiska talesperson, Birgitta Ohlsson, menar att det är "oacceptabelt" att använda pengar till bjudresor ur en biståndsbudget som redan är pressad av avräkningar till flyktinghanteringen.
"Regelbrott"
– Vi har ett fruktansvärt krig i Syrien, den värsta svältkatastrofen i Afrika på 50 års tid, oroligheter och militant jihadism runt om i världen. Att då använda biståndspengar på det här sättet är provocerande, säger hon.
Hennes centerpartistiska kollega, Kerstin Lundgren, menar att regeringen kan ha brutit mot OECD:s regler för hur internationellt bistånd ska redovisas.
– Att använda bistånd till den här typen av regeringskampanjer är helt regelvidrigt som jag kan se det.
"Inte anmärkningsvärt"
Men Isabella Lövin försvarar UD:s förfarande.
– Det här handlar om några av de fattigaste länderna i världen, de mest utsatta. De har inte budgeten för att göra den här typen av resor för erfarenhetsutbyte och kunskapsutbyte. Så det är inte något anmärkningsvärt att vi bidrar till det, säger hon.
TT: Är det inte anmärkningsvärt använda biståndspengar i ett sammanhang där man lobbar för säkerhetsrådskandidatur?
– Att jobba konfliktförebyggande, vilket man kan göra via säkerhetsrådet, är en del av fattigdomsbekämpningen.
TT