Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Levde 16 år med militanta islamister

Publicerad 2016-03-11

Terrorism. Från vilsen student till radikal islamisthustru på två veckor.

Anna Sundberg bröt tvärt med sin trygga medelklassbakgrund - för ett liv med militanta islamister.

Nu berättar hon för första gången inifrån jihadismens vardag.

Det är en unik inblick i en tillvaro som nästan inga kvinnor vågat berätta om tidigare.

Anna Sundberg, uppväxt i en välbärgad medelklassfamilj i Halmstad, var 23 år när hon sommaren 1994 uppslukades av en fundamentalistisk gren av islam. I boken Älskade terrorist, som hon skrivit tillsammans med författaren och journalisten Jesper Huor, berättar hon om hur hon på två veckor bröt med sina gamla vänner, konverterade och gifte sig med en muslimsk man från Algeriet.

Gränserna luckras upp

Hon befann sig vid den här tiden i en existentiell kris.

– Jag var student och hade umgåtts med människor som förde djupa diskussioner om livet och världen, samtal där allt ställs på sin spets. Jag hade monterat ner konventioner och jag kände mig vid det här tillfället ganska blank, samtidigt som jag var gränslös till min natur och väldigt godtrogen, säger Anna Sundberg.

Förälskelsen i mannen var häftig - men också svår att skilja från den glödande tron.

– Jag trodde att jag hade hittat sanningen med stort S.

I efterhand har hon också frågat sig om den starka gudsupplevelsen var del i en psykos orsakad av droger hon sporadiskt använt under några år.

Delade världsbilden

Mannen tillhörde en liten radikal sekt inom islam som svor sig till salafismen. Anna Sundberg bytte till ett muslimskt namn och började bära niqab. Hon fick två söner, men skilde sig vid millennieskiftet från mannen eftersom hon ville ha en mer rättrogen muslim. Valet föll på Said Arif, en algerier som skulle komma att bli en av världens mest jagade terrorister.

Familjen flyttade mellan hemliga adresser i Berlin, träningsläger i Pankisidalen i Georgien och lägenheter i Damaskus. Även om Annas värld var begränsad till det lilla livet - att fostra barn och stötta maken - delade hon jihadisternas världsbild.

– Under några år trodde jag intensivt på att våld var en metod. Som vi tolkade världen var vi muslimer under attack.

Att civila var en måltavla gick upp på allvar för henne först vid 11-septemberattackerna.

– Först var det som en saga, David som slog Goliat. När jag kom tillbaka till Sverige och såg att människor hoppat för att undvika att brännas ihjäl blev det verkligt för mig och bara hemskt.

Ansvar och skuld

I efterhand har hon funderat över sitt eget ansvar för att nätverket och världen kring det fungerade.

– Att inte säga ifrån och att fortsätta leva med den här mannen var ju ett indirekt stöd. Men jag var ju själv troende och trodde på detta.

TT: Vad tänker du kring din egen skuld - när blir man en medhjälpare?

– Jag har skuld i detta. Precis som alla andra som var med och stöttade och inte sade ifrån.

2003 reste familjen till Syrien. Där fängslades Said Arif snart av den syriska säkerhetspolisen och lämnades senare ut till Frankrike, där han dömdes till nio års fängelse.

Anna Sundberg var vid det laget tillbaka i Sverige med sina nu fyra barn. Hon insåg att hon måste ta ansvar för sin egen försörjning och började studera till lärare. Studielitteraturen väckte nya tankar, och hon började också titta på tv, bland annat Cityakuten.

– Jag tyckte om det jag såg - välvilliga, godhjärtade människor som inte utförde sina handlingar enbart för Guds skull. Jag kände att det fanns andra sätt att vara god på.

Tar av slöjan

Efter flera år av tvivel lämnar hon i januari 2010 islam för gott. Hon skiljer sig och tar av sig slöjan. Avgörande för att hon lyckades ta steget var att hon hade något att fly till.

– Jag hade mina föräldrar, som inte övergav mig. I och med det stödet orkade jag börja plugga, och i och med det fick jag en examen, ett jobb, ett nytt sammanhang att vara i. Har man inget att gå till är det oerhört svårt att lämna.

Said Arif dog enligt uppgift på sociala medier i ett amerikanskt flyganfall i norra Syrien 2015. Någon officiell bekräftelse har Anna Sundberg aldrig fått.

TT

Följ ämnen i artikeln