Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Var tredje kommun utan handlingsplan

Publicerad 2016-02-24

Extremism. Runt var tredje kommun har ännu inte börjat skriva en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Den nyligen fritagna 15-åringens hemkommun är en av dem.

– Det har inte funnits någon anledning, säger kommunchefen.

Femtonåringen som nyligen fritogs från Islamiska staten (IS) i norra Irak har återigen riktat uppmärksamhet mot hur kommunerna förebygger att ungdomar ansluter sig till terrorrörelser. Enligt en ny bedömning från nationella samordaren mot våldsbejakande extremism har omkring 110 av landets 290 kommuner inte ens inlett arbetet med att ta fram en handlingsplan.

"Är allvarligt"

– Vi har omvärldens händelser, vi vet att Sverige sticker ut i antalet resande till konfliktområden, och har en vit makt-rörelse på frammarsch. Att som kommun inte inse sin roll i detta är allvarligt. Det gör också att ungdomar dras in i de våldsamma miljöerna, säger Daniel Norlander, samordnarens huvudsekreterare, som har besökt 230 av landets kommuner för att lyfta frågan.

Enligt Daniel Norlander behövs en handlingsplan för att tydliggöra vem i kommunen som har ansvar för att leda arbetet, och vilka aktiviteter som ska genomföras.

– Står man med en mamma som har barn som är på väg in i extrema rörelser så måste man jobba med frågan. Då behöver det ges ett tydligt stöd för att faktiskt ta sig an ett sådant arbete som medarbetare, säger han.

"Ingen anledning"

Den 15-åriga flickans hemkommun är en dem som inte har påbörjat arbetet med att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

– Det har inte funnits någon anledning till att ha det, vi har inte haft den problematiken, säger kommunchefen.

TT: Räknas inte 15-åringen till problematiken?

– Man gör inte handlingsplan utifrån ett enskilt ärende för en kommun. Därmed inte sagt att vi inte kommer att ha en handlingsplan framöver.

Intresse för IS

Flickan placerades på ett familjehem i februari i fjol. Hon säger i en intervju med irakisk tv att pojkvännen dessförinnan hade börjat intresserat sig för Islamiska staten, men att hon inte kände till vad rörelsen stod för. I slutet av maj reste de tillsammans med tåg och bil genom Europa till Turkiet, korsade gränsen till Syrien, för att slutligen skjutsas av IS till Mosul i Irak. Flickan ringde senare upp föräldrarna och berättade var hon befann sig.

– Sådana situationer kan uppstå var som helst, när som helst. Det går inte att vaccinera mot att personer avviker eller gör någonting annat, det är ingenting som går att förebygga eller förhindra, generellt, säger kommunens socialchef.

Han konstaterar:

– Kommunen har inte gjort något fel.

TT