Magister Fridolin om miljö och skola

Publicerad 2015-07-02

Almedalen. Miljö och skola. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fokuserade helt på de två frågor som partiet tror ska locka väljare i nästa val. Och samtidigt övertyga gräsrötterna om att den gröna själen lever kvar.

För första gången var det ett miljöpartistiskt språkrör som också är minister som stod på Almedalsscenen i Visby. I solen inför 1 900 åhörare talade sig Gustav Fridolin varm för klimat- och miljöpolitiken. Nu ska förlorade år tas igen och klimathotet mötas.

– Att be människor om förändring är att be om det allra svåraste. Vi måste gå ut på oprövad is. Vi kan inte helt föreställa oss det samhälle som kommer, men det spelar ingen roll, vi måste ändå våga ta stegen, för vi vet att där vi står smälter isen under våra fötter, sade Fridolin.

Svidande kompromisser

Den första tiden i koalitionsregering med Socialdemokraterna har varit stökig, inte minst på grund av det komplicerade parlamentariska läget. Men partiet har också fått göra kompromisser i hjärtefrågor. MP har godkänt mer pengar till försvaret och kunde inte stoppa motorvägsbygget Förbifart Stockholm. Å andra sidan upphörde det kritiserade militärsamarbetet med Saudiarabien och höjd bensinskatt är på gång. Men det muttras på en del håll i partiet att den radikala gröna politiken går förlorad i kompromisser.

Så att Gustav Fridolin ägnade stor del av talet åt miljöpolitik var väntat, likaså att utbildningsministern broderade ut texten om den rödgröna regeringens skolpolitik. Han hade också med sig ett helt nytt regeringsbeslut, ett uppdrag till Skolverket att ta fram en fördelningsnyckel, så att statsbidragen framöver verkligen kommer till de skolor som bäst behöver det.

Ingen konfrontation

– Resurser ska inte smetas ut lika till alla, utan gå till de elever och skolor som har de tuffaste förutsättningarna, säger Gustav Fridolin.

Nyckeln som Skolverket ska ta fram ska bland annat ta hänsyn till kunskapsresultat, hur många elever som går ut årskurs nio utan godkända betyg, föräldrarnas utbildningsnivå och hur många nyanlända elever skolan har.

Till skillnad från andra partiledare i veckan gick Gustav Fridolin inte till angrepp mot sina politiska motståndare. Tvärtom hyllade han de borgerliga partierna för att de ingått decemberöverenskommelsen, som möjliggör för den rödgröna minoritetsregeringen att få igenom sin budget.

– Om den lägger grunden för ett nytt och bättre politiskt samtalsklimat gör den svensk politik gott, sade Fridolin.

– För det finns ingen tid för pyttiga politiska konflikter. När världen står inför stora utmaningar behövs länder som Sverige.

TT