Lättare komma åt brottsliga pengar

Publicerad 2015-06-24

Brott. Polis och åklagare måste bli bättre på att komma åt vinster från bland annat organiserad brottslighet.

Det bör även bli lättare att komma åt pengar som tjänas på cigarettsmuggling, enligt en ny utredning.

Efter att så kallat utvidgat förverkande trädde i kraft 2008 har det blivit lättare att komma åt brottsvinster, exempelvis pengar från narkotikaförsäljning. Men det finns fortfarande mycket att göra enligt utredare Patrik Örnsved, som har lämnat sitt betänkande till justitieminister Morgan Johansson (S).

– Problemet jag funnit är att det finns en väldigt stor outnyttjad potential, säger Patrik Örnsved, som bland annat har undersökt domar.

Misstänktas ekonomi granskas

För att polis och åklagare ska bli bättre på att använda det "väldigt kraftfulla verktyget", föreslår Patrik Örnsved att det ska vara rutin att undersöka den misstänktes ekonomi. Vidare föreslår han att myndigheter ska ha uppföljningssystem där resultatet från utvidgat förverkande går att ta del av.

Med anledning av ett EU-direktiv har Patrik Örnsved även undersökt om lagändringar är nödvändiga. Han föreslår förändringar som innebär att utvidgat föreverkande ska kunna användas om någon döms för ett brott som kan ge minst fyra års fängelse, till skillnad mot dagens sex års fängelse. Bland brott som skulle omfattas av förändringen finns bland annat grovt bidragsbrott och grov smuggling av cigaretter, som inte omfattas av nuvarande reglering.

– Det är vanligt att organiserad brottslighet tjänar pengar på cigarettsmuggling, säger Patrik Örnsved.

Kan förlora bilar

Han föreslår även att brott som dataintrång och vissa typer av barnpornografibrott ska möjliggöra utvidgat förverkande. Dessutom föreslår han att bestämmelsen ska kunna användas då någon döms för brott, som kan ge minst två års fängelse, om det är ett led i brottslighet som begås i organiserad form.

– Om unga som ser upp till kriminella ser att deras exklusiva bilar och smycken kan förverkas, kan det ha en viktig avhållande effekt, säger Patrik Örnsved.

TT