Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Mormor på besök bra för barns hälsa

Publicerad 2015-06-23

Hälsa. När mor- eller farföräldrar rycker in och hjälper till under småbarnsåren, så kan det ha rena hälsoeffekter. Ny studie visar att risken för att barnbarnen ska drabbas av fetma minskar.

Det är forskare vid Karolinska Institutet (KI) som tillsammans med kolleger vid universitetet i Oxford undersökt vilken betydelse den äldre generationen har för småbarnsfamiljer, och särskilt barnbarnens vikt och därmed hälsa. Det visade sig att när mor- eller farföräldrar relativt ofta hjälper till med markservicen ökade chanserna att de små barnen får vettiga kostvanor.

– Trots att svenska föräldrar har avlastning genom förskolan är hjälp från familjen fortfarande viktig. Föräldrarna kan då lägga mer tid på att handla hälsosam mat och att fokusera på vad barnen äter. Den möjligheten har inte stressade föräldrar, säger docent Paulina Nowicka vid KI.

Ordentlig mat

Den erfarenheten har också Barbro Garneij, Sundbyberg, med sju barnbarn som hon ofta passar.

– Det gör att mina barn får avlastning och kan handla och laga ordenliga maträtter åt barnen, säger hon.

Hon berättar att hon avlastar sina barn på flera sätt.

– Vi hämtar och lämnar något av barnbarnen på skolan eller dagis åtminstone någon gång i veckan. Nu har en av mina döttrar fått en liten också, så jag hjälper till att tvätta och passa syskonen när hon ammar, säger Barbro Garneij.

Hon tror att hon har mycket att erbjuda sina barnbarn.

– Att jag hjälper till gör att barnbarnen får ytterligare en vuxenkontakt och det tror jag är bra för deras utveckling. Det gör att mina barn kan få en större möjlighet till den där hundraprocentiga närvaron som krävs när man har barn.

Stöd till pappa

Tidigare forskning har pekat på ett samband mellan föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst och barnens risk för att bli överviktiga. Den nya studien, som publiceras i Pediatric Obesity, visar alltså att även ett socialt nätverk kan ha betydelse. Och det kan vara särskilt viktigt för männen.

– Kvinnor har lättare att be andra om hjälp, medan männens sociala värld kan vara mindre utvecklad, och då är det ännu viktigare att familjemedlemmar kan ge stöd, säger docent Paulina Nowicka.

I studien fick föräldrar till 39 barn som behandlats för fetma i Stockholms läns landsting besvara frågor om bland annat stöd från närstående.

TT