Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Försvaret satsar på jämställd design

Publicerad 2015-04-04

Samhälle. Försvaret ska se över design och storlekar på all militär utrustning. Syftet är att få den att passa alla - oavsett kön och kroppskonstitution.

Alla kroppar är olika. Men dagens militära utrustning - som exempelvis uniformer, vapen och hjälmar - tar inte hänsyn till det, menar försvarets verksamhetsutvecklare Mikael Wallentin Åström.

– Dagens mått utgår från en man, säger han och fortsätter:

– Alla ska kunna ha en uniform och arbetskläder som gör att de kan fungera som soldater.

Mannen som norm

Enligt Wallentin Åström har försvaret historiskt sett beställt personlig utrusning som i form och design utgår från en 185 centimeter lång man som väger 80 kilo. Nu ska försvaret och Försvarets materielverk (FMV) se till att utrustningen anpassas till fler. Målet är att få en jämställd design, och allt ses över - från uniformer och kängor till kroppsskydd och tält.

– Vi har tält som är svåra att staga upp för dem som är under 172 centimeter.

Ett annat exempel är hjälmar som inte finns i tillräckligt många stolekar. Ett problem, eftersom alla försvarsanställda knappast har genomsnittlig huvudstorlek.

– Det är inte säkert om en soldat upplever att hjälmen åker ner över ögonen för att den är för stor.

Kvinnor i fokus

Även vikt och storlek på vapen ska ses över för att passa de flesta oavsett muskelstyrka, berättar Wallentin Åström.

– Jämställd design tjänar alla på. Lättare och bättre balanserade vapen gör soldaten mer uthållig och mer effektiv oavsett kön.

Inom fem år ska all ny utrustning som försvaret beställer av FMV ha anpassats. För att nå dit ska fler kvinnor få vara med och prova ut nytt materiel.

– Det är en rättighetsfråga. All vår personal ska kunna agera säkert med det material som finns. Då kan vi inte ha utrustning som bättre används av en man än en kvinna.

TT