Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Forskare fördömer vargpolitiken

Publicerad 2014-12-17

Stockholm. Den kommande vargjakten i Sverige kan inte motiveras på saklig grund.

Förra regeringen missbrukade vetenskapliga rön för att driva igenom jakten.

Det hävdar en fransk vargforskare i den vetenskapliga tidskriften Nature.

– Om Sverige kommer undan med detta är risken stor att andra länder följer efter. Det skulle vara en svart dag för den biologiska mångfalden i Europa, säger Guillaume Chapron, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Han har även tidigare kritiserat den förra regeringens strävan att få till en licensjakt på varg. Den här vintern ser det ut som om jakten blir av och i så fall kommer jägarna att få skjuta 44 vargar i tre län.

Hårdast kritik riktar han nu mot påståendet att den svenska vargstammen uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus.

Sverige värst?

Han menar att hans egna resultat förvrängts. År 2012 gjorde han, på regeringens uppdrag, en analys över hur stor risken är för att vargstammen ska dö ut och det minimala antalet vargar som krävs för att den ska anses livskraftig.

Chapron påpekar att detta är ett helt annat mått än gynnsam bevarandestatus. Ändå, säger han, använde regeringen hans data för att hävda att vargstammen uppnått det sistnämnda.

– Sverige ignorerar fullständigt EU:s art- och habitatdirektiv, säger Chapron.

Men det finns forskare som anser att han har fel. En av dem är Olof Liberg, före detta koordinator för den skandinaviska vargforskningen.

Kritik avfärdas

– Guillaume övertolkar betydelsen av den studie han själv deltog i. Han glömmer också de framgångar vi haft när det gäller den svenska vargstammen. Det är dessutom ett faktum att begreppet gynnsam bevarandestatus aldrig blivit exakt definierat, säger han.

Förra miljöministern Lena Ek var delvis ansvarig för de beslut som Chapron kritiserar. Hon avfärdar kritiken:

– Regeringen lägger sig aldrig i enskilda forskningsresultat. Bedömningen vi gjorde byggde inte bara på en enda rapport, utan på ett 30-tal. Det var utifrån alla dessa som vi gjorde bedömningen att vargen uppnått gynnsam bevarandestatus, säger hon.

TT