Valrivaler från skilda världar

Publicerad 2014-12-09

Stockholm. Stefan Löfven får i extravalet kämpa mot Anna Kinberg Batra om statsministerposten.

Hennes läromästare är Fredrik Reinfeldt och hon är väl förberedd, försäkrar han.

– Här finns nu möjlighet för svenska folket i mars att byta en illa förberedd man mot en väl förberedd kvinna, säger den avgående Moderatledaren och förre statsministern till TT.

Han har sett till att Anna Kinberg Batra, som ska efterträda honom som M-ledare 10 januari, varit ordförande i riksdagens finansutskott, i EU-nämnden och ledare för partiets riksdagsgrupp.

– Det är grunden för att kunna bli statsminister, säger Reinfeldt.

Han hade en liknande bakgrund när han valdes till Moderaternas ledare 2003.

Vill ha debatt

Kinberg Batra har också, enligt Reinfeldt, visat att hon kan hålla samman M i riksdagen och förhandla med andra partier.

Statsminister Löfven ser fram emot att möta sin nya rival i debatt inför extravalet 22 mars.

– Nu står hon där och ska förklara varför det är bättre att sänka skatter än att investera, varför de har sagt nej till sänkningen av pensionärsskatten, nej till ungdomsjobben och bara ska sänka skatten, säger han.

– Vi har haft alldeles för mycket diskussioner om spel och spelteorier, nu gäller det politikens själ och hjärta.

Skilda världar

Rivalerna kommer från skilda världar. Löfven är fosterbarnet, uppväxt i arbetarmiljö i Ådalen, som utbildade sig till svetsare och avancerade till ordförande i IF Metall. Kinberg Batra är akademikerdottern uppväxt i överklassens Djursholm, utbildad på Handels och politiskt skolad i Moderata ungdomsförbundet.

Hittills har Kinberg Batra inte visat sluggertakter i talarstolen. Hon uttrycker sig ofta formellt och sakligt i ett tonläge som ska vara förtroendeingivande.

Kinberg Batra har heller inte visat tecken på att vilja ändra M-politiken. Det är upp till Kinberg Batra att definiera sitt partiordförandeskap, betonar Reinfeldt.

Extraval "renande"

Om det politiska kaoset fortsätter efter valet kan de två rivalerna pressas att samarbeta, även om de sannolikt aldrig sätter sig i samma regering. För Kinberg Batra gäller det samtidigt att parera Löfvens försök att bryta upp Alliansen genom samarbete med C eller FP.

Förre statsministern Göran Persson (S) konstaterar att läget är mycket låst. Han tycker det var rätt av Löfven att utlysa extraval.

– Definitivt, det är renande. Möjligheterna var uttömda och partierna hade pratat in sig i olika hörn, säger Persson till TT.

Han tror att SD felkalkylerat när de tvingade fram ett extraval och att partiet nu riskerar förlora vågmästarrollen.

Alliansen har bjudit in statsminister Löfven till samtal om regler i riksdagen som underlättar för minoritetsregeringar.

Löfven stänger inte dörren för samtal, men varnar för att ändra demokratins spelregler. Lösningen är samarbete mellan partier, anser statsministern.

– Lagparagrafer kommer aldrig att kunna tvinga fram ansvarstagande.

TT