Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Invandring dämpar arbetskraftsbrist

Publicerad 2014-12-09

Stockholm. De kommande två åren kommer över 100 000 nya jobb skapas i Sverige, spår Arbetsförmedlingen.

Den växande invandringen dämpar bristen på arbetskraft.

– Det är tack vare invandringen vi inte får en värre bristsituation på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors.

I sin prognos spår Arbetsförmedlingen att 105 000 nya jobb kommer att tillkomma i Sverige de kommande två åren; 46 000 2015 och 59 000 året därpå. Under samma period väntas arbetskraften öka med 94 000 personer. Hela arbetskraftens ökning kommer att ske bland utrikes födda. Det gäller också merparten av sysselsättningsökningen.

Brist förvärras

Samtidigt som Arbetsförmedlingen lagt fram sin prognos, berättar Statistiska centralbyrån (SCB) att det redan 2014 råder fortsatt brist på vissa yrkesgrupper. Och bristen förvärras. Av 71 undersökta utbildningsgrupper råder det brist inom 29, att jämföra med 18 grupper 2013, enligt SCB. Särskild brist är det på sjuksköterskor, förskollärare, specialpedagoger och NO-lärare. Nytt för i år är att det saknas lärare för grundskolans tidiga år, och för första gången på länge är det ont om tandsköterskor.

För att arbetsmarknaden ska fungera väl räknar Arbetsförmedlingen med att det behövs en nettoinvandring till Sverige på minst 40 000 personer om året. Vissa samhällssektorer skulle ha stora problem utan det stora tillskottet av välutbildade invandrare. Tord Strannefors pekar på vården där exempelvis läkare och personal i äldreomsorgen i stor utsträckning rekryteras bland invandrare.

Jobb i offentlig sektor

I Arbetsförmedlingens prognos minskar arbetslösheten från 8,0 procent i år till 7,9 procent 2015 och 7,7 procent 2016. Jobben kommer främst inom tjänstesektorn, varav majoriteten i den offentliga sektorn. Att andelen arbetslösa inte minskar mer, trots jobbtillväxten, beror dels på den ökande invandringen, dels på att fler söker jobb och därmed blir en del av arbetskraften.

Antalet jobb kommer att bli fler i hela landet, men framför allt i de tre storstadsregionerna. Att utbudet av arbete utvecklas svagt i många kommuner utanför storstäderna är ett växande problem, enligt Arbetsförmedlingen.

Prognosen bygger på intervjuer med 10 000 privata arbetsgivare och verksamheter i samtliga svenska kommuner och landsting.

TT