Regeringskris inte självklar

Publicerad 2014-11-11

Stockholm. Regeringen behöver varken avgå eller utlysa nyval om SD röstar igenom Alliansens budget i december.

– Det finns andra, mer sannolika scenarier, säger statsvetaren Tommy Möller.

Statsminister Stefan Löfven har klargjort att han - om SD mot förmodan skulle rösta på Alliansens budget - inte tänker "regera på någon annans budget".

Men det är långt ifrån självklart att det betyder att han tänker avgå eller utlysa nyval.

– Regeringen har flera olika möjligheter att hantera ett nederlag i budgetfrågan, utan att behöva avgå eller utlysa extra val. En möjlighet är att återkomma till riksdagen med ett nytt förslag till budget, ett förslag som då är förankrat över blockgränsen, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

I Regeringsformens 9:e kapitel 4:e paragrafen står det: "Under budgetperioden kan riksdagen besluta om en ny beräkning av statens inkomster och om nya eller ändrade anslag."

Undvika omväg

Regeringen kan alltså, även före vårbudgeten och förändringsbudgeten som alltid läggs på våren, lägga omfattande förändringar av budgeten. Eftersom det ändå skulle bli nödvändigt efter en eventuell regeringsombildning eller extra val, talar mycket för att man skulle undvika den omvägen.

Politiskt skulle det kräva eftergifter till Alliansen, men också i andra riktningen.

– Allianspartierna vill i rådande läge undvika extra val, vilket underlättar en blocköverskridande uppgörelse om budgeten, säger Bjereld.

Han får medhåll både av Tommy Möller och kollegan Jonas Hinnfors.

– Varken regeringen eller Alliansen lär vilja ha nyval. Nyval är riskabelt och opinionsmätningarna hittills antyder knappast något lyft varken för de rödgröna eller Alliansen, säger Hinnfors.

Julklappar i riksdagen

– Det är inte omöjligt att Alliansen skulle kunna tänka sig att gå med på något slags budgetkompromiss. Man skulle då kunna visa att regeringen är svag samtidigt som Alliansen rent policymässigt skulle få igenom vissa budgetbeslut, säger han.

En regeringsombildning till en ren S-regering skulle öka möjligheterna för blocköverskridande uppgörelser, men regeringen skulle då å andra sidan få två oppositionspartier till vänster, och stödet från FP och C skulle inte utöka det parlamentariska underlaget, tvärtom.

En annan väg är att regeringspartierna återremitterar det nuvarande budgetförslaget till finansutskottet, om man misstänker en förlust vid voteringen den 3 december, så kan processen att förändra budgeten starta snabbare.

Då får riksdagsledamöterna ställa in sig på att slå in julklapparna mellan utskottsbehandlingarna.

TT