Forskare vill höja kattens status

Publicerad 2014-05-07

Stockholm. Sönderklösta möbler, jamande på natten och behov som utförs i duschen. Det är beteenden som är naturliga hos katten, men som kan få ägaren att ilskna till. Nu genomförs en studie i hopp om att öka kunskapen och höja kattens status.

Undrar du varför det är så svårt att lära katten att inte klösa på fåtöljen eller mattan?

– Katter har doftkörtlar på fötterna och använder tassarna för att markera, berättar Maria Andersson, lektor i djuromvårdnad och etologi vid SLU och en av initiativtagarna till Kattbarometern - en studie om katters beteende i deras dagliga miljö.

Hyfsat bra

Studien som grundar sig på en amerikansk förlaga syftar till att öka kunskapen om katter bland ägarna. För att samla in fakta låter forskarteamet kattägare svara på frågor om kattens hälsa, miljö och beteende. Hittills har cirka 1 400 personer svarat på enkäten.

Enligt Maria Andersson är vi i Sverige generellt hyfsat bra på att ta hand om våra katter. Överfulla katthem och det höga antalet avlivningar tyder dock på att många katter har det mindre bra.

– Problemet är att det är väldigt lätt att skaffa katt och lika lätt att göra sig av med den.

Många avlivningar

Ofta grundar sig beslutet till många avlivningar på att man tröttnar på kattens beteende. Det kan till exempel handla om att den jamar på nätterna och vill ut.

– De är inte dagaktiva djur, utan jagar gärna i gryning, skymning och på natten.

Rumsrenhet är ett annat problem - speciellt om katten byter miljö. Då kan plötsligt duschen eller golvbrunnen börja användas som toalett.

– Om de hamnar i en ny miljö är det inte alltid det fungerar på en gång, säger Maria Andersson.

För att relationen mellan katt och människa ska fungera smidigt behöver vi öka vår kunskap om katters beteende, anser hon.

TT