"Barnläkaren" kan stämma staten

Publicerad 2014-04-23

Stockholm. Läkaren hade krävt drygt 2,9 miljoner kronor.

Justitiekanslern (JK) beslut ger henne i stället 20 000 kronor för tiden hon satt frihetsberövad, misstänkt för ett spädbarns död.

– Det är pinsamt, säger hennes advokat Björn Hurtig.

Nu överväger man att stämma staten i ärendet.

JK:s beslut slår fast att polis och åklagare begick fel i hanteringen av ärendet 2008. När det gäller skadeståndsersättning är summan inte i närheten av vad som begärts - 2 985 000 kronor. Detta uppdelat på 1 485 000 kronor för förlorad arbetsförtjänst och 1 500 000 kronor för personskada i form av psykiskt lidande.

– Att erbjuda 20 000 kronor är pinsamt. Jag talade med min klient tidigare och hon sade att JK:s beslut är den största kränkningen hon hittills upplevt i den här processen, säger Björn Hurtig till TT.

– Hon blev väldigt besviken och arg. Jag har förberett henne på att JK är snåla och man inte kan förvänta sig så mycket från staten med tanke på hur de betett sig tidigare men hon hade förhoppningar om att det skulle bli bra.

JK förklarar beslutet med att man följt lagstiftningen:

– Ersättning för frihetsberövande har betalats ut enligt praxis som gäller. Övriga anspråk finns inte grund för enligt lagstiftning, säger justitiekanslern Anna Skarhed.

"Barnläkaren", som kvinnan kom att kallas, vårdade hösten 2008 en svårt sjuk flicka vid Astrid Lindgrens sjukhus. Flickan, för tidigt född, var svårt hjärnskadad. Vid obduktionen visade hon höga halter av narkosmedel och läkaren misstänktes för dråp. Efter en lång rättsprocess där hon friades från brott 2011 har läkaren kämpat för upprättelse.

Den kampen behöver nu inte vara över. Björn Hurtig säger att man nu överväger att gå vidare och stämma staten.

– Det är inte så att hon lagt sig ned för att dö. Hon har gett mig uppdraget att se vilka förutsättningar som finns.

TT