Sverige bäst för 60+

Publicerad 2013-10-01

Stockholm. Sverige är världens bästa land att åldras i, enligt världsrankningen från biståndsorganisationen Help Age International.

Men topplaceringen kan också skymma problem, varnar professor Lars Andersson.

Utifrån 13 parametrar, sammanförda i fyra huvudgrupper, har data från ett nittiotal länder bedömts vad gäller till exempel hälsa, ekonomi och arbete.

Sverige toppar ingen enskild lista - ekonomi, hälsa, äldrevänlig miljö samt arbete och utbildning - men hamnar i sammanlagd topp. Tvåa är Norge, trea Tyskland, skriver Svenska Dagbladet.

Lars Andersson, professor i åldrande och äldre, konstaterar att topplistan består av klassiska välfärdsländer.

– Det är trevligt att Sverige kommer högst, men en lista som visar att vi är bäst kan också skymma problemen. Det är ju ingen tröst för dem som har det dåligt att det är ännu sämre i Bulgarien, säger han.

TT: Vilka är de största problemen för äldre i Sverige i dag?

– För de yngre äldre är det stora problemet att om man hamnar utanför arbetsmarknaden så är det i stort sett omöjligt att få ett nytt jobb.

– För de äldre äldre - de som har ett vårdbehov - handlar det mycket om möjligheten att få hemhjälp eller plats på äldreboende. För dem som har andra kroniska besvär än demens kan de ta så lång tid att få plats att man får flytta in först när man är mer eller mindre döende.

Om undersökningen görs om inom några år kommer resultaten inte att bli de samma, enligt Lars Andersson.

– Det här handlar om ögonblicksbilder som bygger på vad som hänt fram tills nu. Hälsotrenden kommer att brytas när gruppen bestående av de allra äldsta ökar både reellt och proportionellt med 40-talisterna. Den sammanslagna hälsan för hela gruppen 60+ kommer att försämras i och med det.

Högst poäng får Sverige för ekonomin, 87 av 100 möjliga, följt av äldrevänlig miljö med 83,3.

Men även ekonomiskt kommer det att se sämre ut om några år.

– Många av dem som är äldre nu har sin pension från ett väldigt generöst system. Framtida pensionärer kommer att få lägre pensioner, säger Lars Andersson.

Vissa länder, som Vitryssland, har exempelvis bra resultat när det gäller ekonomin men uppvisar ändå ett uselt resultat när det kommer till hälsa. På Cypern är det precis tvärtom, bra hälsa men usel ekonomi.

Syftet med kartläggningen har varit att ge underlag för att kunna bekämpa både fattigdom bland äldre och åldersdiskriminering.

TT