Åkesson: Jobbskatteavdrag valfläsk

Publicerad 2013-08-24

Sölvesborg. I sitt sommartal i dag i hemstaden Sölvesborg vänder sig SD-ledaren Jimmie Åkesson till flera väljargrupper. Samtidigt är han bekymrad över Kristdemokraterna och Centerpartiets svaga opinionssiffror.

– I dag inleder vi en mer än tolv månader lång valkampanj, säger Jimmie Åkesson i sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg.

Publiken som samlats vid den strandnära scenen applåderar åt opinionssiffror över elva procent, som tidigare redovisats i Aftonbladet. Åkesson avslöjade också att partiet nyligen nått 10 000 medlemmar.

Talet handlar också om flyktingpolitik. Den största gruppen flyktingar kommer i dag från Syrien. Sverige hjälper få av dem, enligt Åkesson.

– Det är en droppe här i Sölvesborgsviken som vi hjälper med vår så kallade generösa flyktingpolitik, säger han.

– Det är en snurrig och egoistisk politik.

Åkesson flörtar i sitt tal med flera väljargrupper.

Det femte jobbskatteavdraget, vilket partiet stöder, tillsammans med regeringens förslag om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt kallades "valfläsk".

Sänkt skatt för pensionärer bör sättas högre på dagordningen, tycker han.

– Ge oss inflytande i nästa val så kommer vi inte att svika er som byggde det här landet.

I talet sträcker Åkesson också ut en hand åt religiösa intressen, inför det stundande kyrkovalet.

– Att skilja det kristna från det svenska, eller det svenska från det kristna, är lika omöjligt som att plocka äggen ur sockerkakan.

Socialismen och liberalismen har gjort kyrkan mindre "svensk" och "kristen", hävdar Åkesson. Det har bland annat yttrat sig genom samarbete med muslimska trossamfund och till exempel anordnande av islamska ceremonier.

– De stöder islamiseringen av det svenska samhället.

SD:s väljare behöver, enligt Åkesson, mobilisera inför kyrkovalet så att "fädernas kyrka" kan tas tillbaka från "samhällsomstörtarna".

Inför sommartalet sade Åkesson till TT att han ser en risk för att Sverige får en socialdemokratisk majoritetsregering om två borgerliga partier ramlar ur.

– Och då får inte vi något inflytande alls, sa han.

För supervalåret 2014 satsar SD mellan 40 och 60 miljoner kronor på att stärka sin vågmästarroll i riksdagen.

Väljarnas krav på partiets ekonomiska politik är dock spretiga.

– När man ser till SD:s väljare så är det ganska tydligt att de vill ha lägre skatter, men också mer välfärd. Det är extra allt som gäller, säger statsvetaren Henrik Oscarsson, vid Göteborgs universitet.

Han ifrågasätter att det skulle vara bättre för partiet om C och KD blev kvar i riksdagen efter nästa val.

– Om det blir som i dag med två rätt stora block som möjligen kan regera i minoritet med hjälp av varandra, så väntar en ökenvandring för SD.

SD har som enda oppositionsparti varit positivt till genomförandet av ett femte jobbskatteavdrag, men säger nej till regeringens tillhörande förslag att färre personer ska behöva betala statlig inkomstskatt.

Inflytandet begränsas dock om förslagen läggs i regeringens budgetproposition. I sådana fall får Alliansregeringen sannolikt som den vill, oberoende av vad SD tycker.

– Regeringen är konstitutionellt sett inte skyldig att följa riksdagen. Om riksdagen inte är nöjd får den rösta bort regeringen, säger Patrik Bremdal, doktor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

TT