Flickor döms för grovt förtal
Publicerad 2013-06-25
Stockholm. Tingsrätten dömer de två flickor som åtalats för att ha spridit kränkande texter och bilder via Instagram för grovt förtal.
16-åringen döms att utföra ungdomstjänst i 45 timmar, medan 15-åringen döms till ungdomsvård.
Flickorna döms också att tillsammans betala 15 000 kronor i skadestånd till var och en av de 38 målsägandena. Det ger ett sammanlagt skadestånd på 570 000 kronor, plus ränta. De målsägande hade tillsammans begärt över 760 000 i skadestånd.
Målsägarbiträdet Arash Raoufi säger att han i stort är nöjd med tingsrättens beslut. Den viktigaste frågan för hans 38 klienter var att båda flickorna skulle dömas för grovt förtal.
– Jag har hunnit prata med några av dem och det är glada röster, de tycker det är väldigt skönt. Själva skadeståndet har varit mer en principiell fråga.
I båda fallen ska en vårdnadshavare betala en del av skadeståndet.
Den 16-åriga flickan döms mot sitt nekande. Tingsrätten tror inte på hennes berättelse och gör anmärkningen att hon "haft påfallande svårt för att besvara till synes enkla frågor om sakförhållanden".
15-åringen anses ha gett mer trovärdiga uppgifter, från den punkt då hon började berätta för polisens utredare om 16-åringens inblandning.
16-åringens advokat, Claes Östlund, tycker att skadeståndet är "lite tufft" - inte minst för flickans mamma, som döms att bidra med hälften av dotterns andel.
– Tänk själv: Hur förhindrar du din dotter att vara inne på nätet och skriva att någon är en hora, om du själv inte ens äger någon dator?
Det är ändå osäkert om 16-åringen kommer att överklaga.
– Man får väga in väldigt mycket i såna här mål; uppståndelsen, påföljder och så vidare, säger Östlund.
I sitt resonemang om skadeståndet konstaterar tingsrätten att de uppgifter som flickorna åtalats för att ha lagt ut "i samtliga fall varit av djupt integritetskränkande natur", och att de tagit sikte på de utpekade ungdomarnas sexualliv och hälsa.
Vid varje inlägg på Instagram-kontot fanns en bild på den utpekade personen. Rätten noterar även att uppgifterna fått "en hastig och mycket omfattande spridning".
Om flickorna och deras vårdnadshavare inte kan betala det utdömda skadeståndet, får målsägandena vända sig till Brottsoffermyndigheten för att få ersättning.
Men då gäller brottsskadelagen. Enligt den betalas som princip ingen ersättning för ärekränkningsbrott, exempelvis förtal.
Innehållet på Instagram-kontot vållade sådana känslor i slutet av förra året att hundratals ungdomar samlades i delvis aggressiva demonstrationer utanför två gymnasieskolor. Minst 27 personer omhändertogs av polisen.
TT