Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

SD fortsätter att öka

Publicerad 2012-11-09

Stockholm. Sverigedemokraterna fortsätter att öka i opinionsmätningarna.

– Vi finns med i den politiska vardagen, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– De försöker isolera Sverige från omvärlden. Det går inte. Det skadar Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt till Expressen.

Både Alliansen och de rödgröna har tappat i undersökningen; 1,6 respektive 0,5 procentenheter.

Kristdemokraterna ökar med 0,8 procentenheter men når ändå inte över riksdagsspärren utan landar på 3,7 procent.

Mätningen befäster den uppåtgående trenden för SD.

– Det är uppenbart att invandringsfrågan har varit aktuell under hösten på ett sätt som den inte alltid är och på ett sätt som gynnar SD, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet.

Flera etablerade partier har erkänt att det finns problem, det har varit mycket fokus på omfattningen av invandringen, påpekar Johansson Heinö, som specialiserat sig på högerextremism.

När enskilda personer utvisas på grunder som folkopinionen tycker är fel har SD desto svårare att hantera ämnet, anser han.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson tror att uppgången delvis beror på att invandringsfrågan har blivit mer aktuell. Men också på att folk nu har haft två år på sig, med SD som riksdagsparti, att bilda sig en uppfattning om partiet och vilken politik det står för.

– Vi finns med i den politiska vardagen, säger Åkesson till TT.

Han tillägger att det också skärper de krav som finns på partiet att bredda politiken och visa att man är ett parti som vill vara med och ta ansvar.

Enligt Jimmie Åkesson ska partiet också gå vidare med de krav som ställs på dess företrädare. Det handlar om vilka ideologiska avvikelser, om hur man får uttrycka sig och vilka värderingar man förväntas föra fram om man inte vill riskera uteslutning. Flera fall ska snart tas upp i partistyrelsen och det kan också bli tal om att ta upp äldre fall till förnyad bedömning.

Partiledningen har fått kritik för att sikta in sig på lokala företrädare som gör övertramp men låta till exempel riksdagsledamöter komma undan trots att de agerat eller uttryckt sig på samma sätt.

– Det finns inga dubbla måttstockar, säger Jimmie Åkesson.

Bland de ärenden som ska upp till behandling finns det inga som rör personer på riksnivå, enligt honom.

Enligt Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som skrivit mycket om högerextrema och högerpopulistiska partier, är partiets försök att framstå som rumsrent något som känns igen från övriga Europa.

– I de länder i Europa som är mest lika oss har populistiska partier som vuxit till sig ofta varit mer nedtonade och blivit en del av ett etablissemang, trots att de är anti-etablissemangspartier, säger hon.

Ett exempel är norska Fremskrittspartiet (FRP) med 23 procent i stortinget.

Varslen duggar tätt i Sverige och euron är i kris. Ekonomisk nedgång är en klassisk förklaring till uppgång för mer extrema alternativ, men forskarna anser inte att det är en gemensam nämnare. Återigen tjänar Fremskrittspartiet som exempel i det ekonomiskt starka Norge medan dylika partier är svaga i krisande Spanien, Portugal och Irland.

– Det forskarna hittills har sagt är att den mest uppenbara faktorn när ett sådant här parti växer sig starkt är att alla andra partier blir mer lika, säger Lodenius.

Då kan antietablissemangspartier fylla ett tomrum. I Europa har det därför blivit svårt att bilda majoritet utan att luta sig mot dem.

Men om ekonomin och jobben blir de stora valfrågorna lär SD missgynnas, enligt Andreas Johansson Heinö.

– När ekonomiska frågor står i centrum handlar det mycket om trovärdighet. Vem är bäst på bekämpa arbetslösheten eller hantera statsfinanserna? Och SD har egentligen ingen egen profil i ekonomiska frågor, säger Johansson Heinö.

FAKTA: Väljaropinionen.

Förändring i procentenheter sedan mätningen i oktober inom parentes.

S: 33,1 (+0,5)

M: 30,3 (-1,6)

SD: 9,0 (+1,9)

MP: 8,0 (+0,3)

FP: 5,8 (-1,4)

V: 4,7 (-1,2)

C: 4,5 (+0,6)

KD: 3,7 (+0,8)

Alliansen: 44,3 (-1,6)

Rödgröna: 45,7(-0,5)

I Expressen/Demoskops undersökning tillfrågades 1003 personer via telefon under perioden 30 oktober till 7 november. Frågan löd: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?".

TT