15-åring får stanna - tills vidare
Publicerad 2012-09-06
Malmö. Migrationsverket stoppar tills vidare avvisningen av den svårt traumatiserade 15-årige afghanske pojken i Malmö.
– Vi har fått nya uppgifter som måste utredas, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
Den 15-årige pojken får stanna i Sverige tills vidare. Migrationsverket beslutade på torsdagen om inhibition. Det innebär att överförandet till Italien inte verkställs ännu.
Sent i går eftermiddag skickade pojkens gode man in en formell begäran till Migrationsverket om ett tillfälligt utvisningsstopp för att fallet ska kunna prövas på nytt, rapporterar flera nyhetsmedier.
Utan en sådan begäran säger sig verket inte kunna agera alls. Men nu tvingades det fatta ett beslut i den ena eller andra riktningen.
Grunden för kravet på utvisningsstopp är pojkens försämrade psykiska tillstånd. Han vårdas på ungdomspsykiatriska akutkliniken i Malmö. Migrationsverket har lovat att behandla ärendet med högsta prioritet.
Den afghanske 15-åringen är bara ett av flera ensamkommande barn som Sverige skickar i väg enligt den så kallade Dublinförordningen. Den innebär att en flyktings asylansökan ska avgöras av det land som han eller hon först kommer till, i det här fallet Italien.
Men han har berättat att italiensk polis har misshandlat och hotat honom. Senare ska han också ha utsatts för gruppvåldtäkt på en flyktingmottagning i Italien. Han kom till Sverige i december förra året.
Samtidigt har arbetet med att ta fram förslag till en ny Dublinförordning precis avslutats. Bland annat ska skyddet stärkas för barnflyktingar, enligt EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).
Det finns sedan länge en möjlighet för ett annat land att ta över asylärendet från det första land den asylsökande kom till. I fallet med 15-åringen skulle det innebära att prövningen sker i Sverige i stället för Italien.
– Det annorlunda i den nya förordningen är att vi har en artikel som också säger att om det finns risk för inhuman eller förnedrande behandling i det första landet får man inte återföra personen dit, utan det blir det land som personen finns i som tar över ansvaret.
Cecilia Wikström är kritisk mot hur 15-åringen behandlats.
– Man ska alltid agera och fatta beslut som är i enlighet med barnens bästa. Det är ingenting i det här fallet som talar för att det är i barnets bästa att återföras till Italien, säger hon till TT.
Ett annat tillägg till Dublinförordningen är att den asylsökande även ska få möjlighet att berätta sin historia i det andra landet.
Förslaget har arbetats fram av EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet. Det läggs fram för EU-parlamentet senare i höst.
Enligt Migrationsverkets presschef finns möjligheten för svenska myndigheter att frångå Dublinförordningen och fatta beslut om asyl och uppehållstillstånd. Det sker dock ytterst sällan.
TT