Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hundratals i fackeltåg i Forserum

Publicerad 2012-08-24

Nässjö. Samhällsföreningen i småländska Forserum gav stöd till de somaliska familjerna på orten med ett fackeltåg i kväll. Somalierna känner sig trakasserade, bland annat i form av skadegörelse på sin föreningslokal, och höll sina barn hemma från skolan i två dagar.

Augustikvällen lystes upp av värmande facklor när ett par hundra personer hade samlats på Rosenholmsskolans skolgård för att gemensamt tåga ned mot Forserums centrum. Kommunalrådet Anders Karlsson (C) gick med i fackeltåget.

– Totalt oacceptabelt, säger han om det som hänt i Forserum.

– Vi tolererar varken misshandel eller skadegörelse, men det är lätt att man glömmer att säga det, säger han och menar att fackeltåget är en påminnelse om det.

Som svar på frågan vad politikerna gör nu säger han att socialtjänsten är inkopplad och att det kommer att bli mer personal på fritidsgården som även kommer att hålla öppet mer.

– Det är våra barns kompisar, säger samhällsföreningens ordförande Susanne Gunnarsson till TT.

Läraren Lisa Ejermo går också med i tåget.

– Vi vill att de ska vara kvar här, de berikar samhället, säger hon om de somaliska familjerna.

Enligt polisen på plats har det hittills inte varit några oroligheter kring fackeltåget.

En mindre grupp ungdomar har utpekats som ansvariga för trakasserierna.

Tidigare under dagen träffades somaliska familjer, politiker och journalister utanför Somaliska föreningens samlingslokal i Forserum.

Utanför står Urban Werneskog, det är han som kontaktade medierna efter det att hans kompisar från Somalia berättat om trakasserier och misshandel.

Urban Werneskog berättar hur Mohamed Diriye har ringt och bett om hjälp efter det att gänget suttit utrustade med käppar.

Plötsligt dyker flera ungdomar upp och avbryter samtalet.

– Sluta peka ut folk, säger en av dem till Urban Werneskog.

– Jag gillar inte somalierna och det står jag för, fortsätter han.

Både på skolan och i samhället i stort fungerar det bra, och både barn och föräldrar känner sig trygga, säger Mohamed Diriye.

Men det är på väg till skolan som barnen har råkat ut för trakasserier, vilket var förklaringen till att Somaliska föreningen uppmanade föräldrar att inte skicka sina barn till skolan.

Men nu, några dagar senare, går Mohamed Diriyes barn till skolan igen.

TT