Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Polisen räds nya kravaller i Tensta

Publicerad 2012-05-17

Stockholm. De sju ungdomar som greps i går kväll, misstänkta för att ha kastat sten mot polis, vandaliserat och satt eld på en skola samt satt bilar i brand i Tensta i västra Stockholm, har alla släppts. Polisen är rädd för att oroligheterna ska fortsätta.

– Två av dem är misstänkta för våldsamt upplopp, säger Björn Knutsson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Oroligheterna började vid 18.30-tiden i går när en polispatrull gjorde ett ingripande och möttes av stenkastning. Vid 22.30-tiden kom nästa larm. Då vandaliserades Bussenhusskolan, en låg- och mellanstadieskola, som också stacks i brand.

– De materiella skadorna på Bussenhusskolan är omfattande. Det blir bekymmersamt när skolan är tänkt att öppna igen efter helgen. Där finns även en förskola, säger Simon Jonasson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Totalt var ett 30-tal ungdomar inblandade i oroligheterna. De vandaliserade också delar av badhuset och Tensta gymnasium.

Under kvällen var upp till 21 polispatruller från flera polisdistrikt på plats i Tensta. Trots det lyckades tonåringarna sätta bilar i brand vid 00.30-tiden.

Ingen människa kom till skada under oroligheterna som klingade av under morgontimmarna.

Polisen har fått in tio anmälningar om brott.

Björn Knutsson säger att det är oklart vad som låg bakom oroligheterna.

– Det har väl legat och kokat där ett tag, det räcker med att poliser visar sig där numera för att det ska hända någonting.

Enligt honom var det inget speciellt ingripande som ledde till oroligheterna utan ett högst ordinärt.

– Vi är så klart rädda för att det här kommer att fortsätta, säger han.

– Vi måste jobba på väldigt bred front, säger Ann-Katrin Åslund, Folkpartiet, ordförande i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta.

Hon pekar på att det var oroligt i stadsdelen också 2009 och 2010. Därefter har det varit relativt lugnt sedan polis, arbetsförmedling, socialtjänsten, skola, fritidsgårdar, bostadsbolag och det lokala föreningslivet började arbeta mer gemensamt - ett arbete som nu ska intensifieras, enligt Åslund.

– Det handlar om att sätta in mer av samma medicin.

Åslund pekar också på att stadsdelen fortsätter att erbjuda sommarjobb till alla ungdomar och att fritids- och ungdomsgårdarna är viktiga.

Vidare understryker hon att det är en mycket liten klick som förstör för de övriga som vill ha lugn, trygghet och stabilitet.

– Det här är ju deras hembygd och de jobbar och sliter som andra.

TT