"Humletjuvarna" hade tillstånd
Publicerad 2012-04-29
Stockholm. Nyheten att ett gäng britter skulle roffa åt sig 100 skånska vallhumlor fick många av gå i taket. Ett dygn senare visade det sig att de har tillstånd. Men miljödirektören i Skåne är fortsatt negativ till ingreppet.
Uppgifter i brittiska medier om att ett gäng forskare var på väg till Sverige för att hämta 100 drottningar av arten vallhumla väckte flera frågor: Får man göra så? Måste man ha tillstånd?
Miljödepartementet hänvisade till Jordbruksverket. På Jordbruksverket hänvisade en chef till Naturvårdsverket. Som i sin tur hänvisade tillbaka till Jordbruksverket där ytterligare en chef kom fram till att frågan nog låg hos länsstyrelsen i Skåne.
En riktig snackis
På länsstyrelsen i Skåne blev miljödirektören Annelie Johansson bestört. Hon kände inte till projektet som enligt en expert inom myndigheten riskerade att utrota vallhumlan i Skåne. Britterna skulle stoppas.
Nyheten landade på massor av nyhetssidor på nätet och plötsligt var engagemanget för vallhumlan enormt.
Men på söndagen tog historien en oväntad vändning.
– Enligt vad jag fått veta här på förmiddagen så ska alla tillstånd för den här engelska gruppen vara i sin ordning, ringde Annelie Johansson till TT och berättade.
Hennes negativa inställning till projektet var dock oförändrad.
Uppmärksamma hot
Entomologen Björn Cederberg vid Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet har agerat svensk expert för det brittiska projektet.
– Jag var själv negativ i början, men sedan visade det sig att de här forskarna var seriösa och ville göra det här på ett bra sätt, säger han till TT.
Beståndet ska klara en "åderlåtning" och erfarenheterna och kunskaperna britterna får, om projektet lyckas, kan användas för att återinföra utrotade humlearter i andra länder.
Projektet har bland annat godkänts av Jordbruksverket.
De brittiska forskarna var, enligt Björn Cederberg, på söndagen rejält skakade av all uppståndelse och undrade hur de skulle gå vidare. Men Cederberg var positiv.
– Jag hoppas att andra hot mot humlorna också uppmärksammas i och med det här, säger han till TT.
TT