Polisen: Samtliga har omkommit

Publicerad 2012-03-17

Kiruna. Räddningspersonal har funnit kroppsdelar vid haveriplatsen, uppger polisen som nu är övertygad om att samtliga besättningsmän omkom i flygolyckan. Sökarbetet har avbrutits och anhöriga har underrättats.

Beslutet att avbryta räddningsinsatsen fattades 17.30 på lördagskvällen, sade Börje Öhman, informationsansvarig för polisen i Norrbotten, vid presskonferensen.

– Det skedde efter kontakt med och i samråd med norska myndigheter, och de anhöriga i Norge är också underrättade om beslutet, sade han.

Beslutet fattades sedan hundar lokaliserat kroppsdelar från människor i området. Polisen är övertygad om att samtliga ombord har omkommit

– Det är ingen tvekan om att det är rätt flygplan, vi har hittat färdplanen som kaptenen har använt på resan, sade Börje Öhman.

– Haverikommissionen säger att när ett så här stort flygplan flyger in i en bergvägg, som det här har gjort, så exploderar det sannolikt, och så har det nog också gjort i det här fallet.

Den explosion som inträffade när planet träffade bergväggen har utlöst en lavin, och det var i lavinområdet som kroppsdelarna hittades.

Identifieringen av kroppsdelarna kommer att ske i samarbete mellan polisen och rättsmedicinalverket i Umeå.

Tusentals vrakspillror efter det kraschade norska militärplanet har hittats i olycksområdet, både öster och väster om Kebnekaisemassivet.

Sedan tidigare pågår ett arbete med att samla in fakta om flygningen.

– Det finns två scenarier. Det ena är att vi har alla data - svarta lådorna som det kallas. Då kanske vi inte har något större behov av haveriplatsen. Det andra är att vi har sparsamt med data och då måste vi dokumentera platsen väldigt noga. Då kanske vi inte kan börja jobba effektivt förrän i maj, när snön har smällt, säger Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission som utreder olyckan, till TT.

– Det här är säkert den svåraste haveriplatsundersökningen som Statens haverikommissionen varit med om, säger han.

Från och med lördag kväll är det Statens haverikommission (SHK) som ansvarar för och leder arbetet vid olycksplatsen. Men det faktum att kollisionen utlöste en lavin och att det är stor lavinfara i området gör arbetet betydligt svårare, förklarar Agne Widholm.

Ännu har man inga indikationer på var svarta lådan kan finnas.

Svenskarna arbetar tillsammans med experter från norska flygvapnet och den norska haverikommissionen. Totalt är närmare 20 personer involverade i haveriutredningen, varav sju från den svenska haverikommissionen.

Mikael Nordmark, chef för Lapplands jägaregruppen, som ansvarat för det svenska militära stödet till räddningsinsatsen, uttryckte sitt deltagande till de anhöriga vid presskonferensen på lördagskvällen.

– Det är med stor sorg vi tagit emot det här beskedet att fem av våra kolleger har omkommit. Vi kommer självklart att fortsätta stödja alla arbeten som utförs uppe i det här området, och våra tankar går till de anhöriga, sade han.

Också Norges statsminister Jens Stoltenberg uttryckte sin sorg på lördagskvällen, rapporterar NTB. Samtidigt tackar han räddningspersonalen.

– Det är med djup sorg jag har mottagit det slutgiltiga beskedet om att de fem officerarna är bekräftat omkomna i flygolyckan i Sverige, säger Stoltenberg.

– Mina tankar går till de anhöriga och kollegorna i försvaret, sade Stoltenberg.

TT