Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Krav på lärarlegitimation skjuts upp

Publicerad 2012-02-10

Stockholm. Kravet på yrkeslegitimation för alla förskollärare och lärare skjuts upp. Skolverket hinner inte med och har vänt sig till regeringen med en sådan begäran. Regeringen tänker därför föreslå riksdagen att skjuta på reformen.

Det är Skolverket som ansvarar för att landets lärarkår förses med yrkeslegitimation. Ett arbete som visat sig vara mer tidskrävande än väntat.

"Det är viktigt att Skolverket hinner utfärda lärarlegitimationer på ett rättssäkert sätt och tryggt sätt. Vi kommer därför att tillmötesgå Skolverkets begäran", skriver statssekreterare Bertil Österberg i ett pressmeddelande.

– Vi fick ett svårt uppdrag med en snäv tidsram. Och det har vi varit öppna med hela tiden, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Det är de diffusa kursbeskrivningarna i examensbevisen som slukat mycket av tiden, förklarar hon.

– Examensbevisen kan se ut på väldigt olika sätt beroende på år och lärosäte. Och i många examina finns kurser som är svåra att bedöma.

Hon tar några exempel: kurserna "vård och vett", "gräv där du står" eller "livet i det stora och det lilla". Kurser som i likhet med alla andra kurser måste bokföras och bedömas på ett rättssäkert sätt.

Skolverket har tagit hjälp av inhyrd personal från Proffice för arbetet - ett upplägg som kritiserats. Men Anna Ekström säger att Proffice inte försvårat uppdraget.

– Vi har kunnat ägna oss åt de svåra frågorna och IT-stödet. Men vi har inte behövt se till att behöva anställa en stor mängd handläggare. Så min bedömning är att samarbetet med Proffice inte bidragit till problemen.

Det finns cirka 180 000 lärare som kan ansöka om legitimation och hittills har Skolverket fått in 87 000 ansökningar. En liten andel, 2 000, har hittills fått sin yrkeslegitimation och under våren väntar Skolverket in "ett betydande antal" nya ansökningar.

Utbildningsdepartementet har i dag inget svar på när lärarlegitimationen införs.

– Det var tänkt att reformen skulle träda i kraft den 1 juli 2012. Men komplexiteten i ärendena var betydligt större än vad någon kunde ana. Vi får återkomma längre fram om vilken nytt datum som är realistiskt, säger statssekreterare Bertil Östberg.

Men det handlar inte om att skjuta upp reformen i bara några månader.

– Skolverket har ju hittills bara hunnit fatta beslut om två procent av de 87 000 ansökningar som kommit in. Så det handlar definitivt om mer än några månader. Vi får avvakta och se hur det går om ett tag. Men förhoppningen är ju att takten kan öka.

TT: Kan reformen få skjutas upp mer än ett år?

– Vi utesluter inte det. Det är två procent av ansökningarna som är behandlade hittills, säger Bertil Östberg.

TT