Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Oklar linje om tvångssteriliseringar

Publicerad 2012-01-12

Stockholm. Enligt flera riksdagsledamöter har Kristdemokraterna fått gehör för att tvångssterilisering tills vidare ska behållas vid könsbyte.

Men hbt-minister Erik Ullenhag (FP) förnekar uppgifterna.

– Det finns ingen uppgörelse mellan allianspartierna om att skjuta på frågan om att avskaffa tvångssterilisering utan vi tycker fortfarande olika, sade Ullenhag till TT sent på torsdagskvällen.

Då hade uppgifterna legat ute hela dagen om att allianspartierna gått KD till mötes inför den proposition som ska läggas fram i vår och enats om att låta frågan utredas på nytt. Att han reagerar på uppgifterna så sent förklarar Ullenhag med att han kan haft annat att göra tidigare under torsdagen.

KD har som enda regeringsparti kvar kravet på tvångssterilisering vid könsbyte. Att utreda igen kunde vara att vinna tid, men någon uppgörelse om utredning finns alltså inte enligt Ullenhag:

Sett direktiv

– Nej, det pågår ett beredningsarbete inom regeringskansliet och från Folkpartiets sida driver vi på för att vi ska avskaffa tvångssteriliseringar vid könsbyte och det är något som jag har drivit på som hbt-minister också.

Men tidigare under dagen hade Ullenhags partikamrat, riksdagsledamoten Barbro Westerholm, sagt till TT att hon sett utkast till den nya utredningens ännu inte färdigförhandlade direktiv.

Hon såg också en utredning som något man kan "leva med":

– Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst. Ibland tar det tid att komma i mål, men det är bättre än att det tar tvärstopp.

Dessutom sade Kenneth Johansson (C), ordförande i socialutskottet, att han är trygg med att det kommer en förändring även om det tar lite tid.

Förhandlat fram

Och riksdagsledamot Anders Andersson (KD) såg det hela som en framgång för sin partiledare, socialminister Göran Hägglund.

– Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar i väg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på.

Vidare sades till TT att allianspartiernas gruppledare i utskottet förhandlat fram lösningen på socialdepartementet.

Även borgerliga riksdagsledamöter reagerade negativt:

"Det ger mig naziwibbar", twittrade Abir Al-Sahlani (C). "Regeringen prövar verkligen riksdagens tålamod", menade Fredrik Federley (C).

Men Ullenhags uppfattning är alltså klar:

– Verkligheten är sådan att det inte finns någon uppgörelse.

TT