Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rekordlågt stöd för S

Publicerad 2011-12-07

Stockholm. Socialdemokraterna får historiskt låga 27,7 procent i SCB:s stora väljarmätning.

M och MP noterar rekordhöga siffror, medan KD hamnar under fyraprocentsspärren.

– Det här är väldigt allvarliga siffror, men jag är inte jätteförvånad, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Vi har gått igenom åtta veckor av en oerhört allvarlig tid för vårt parti och det är en oerhört tydlig signal som vi har fått från väljarna. Nu ska vi lyssna på signalerna och det finns egentligen bara två saker att göra: jobba hårdare och bli tydligare i vår politik.

S tappar 6,3 procentenheter sedan förra mätningen. Den tidigare bottennoteringen för partiet var 29 procent. De flesta som lämnat S säger nu att de inte vet vilka de vill rösta på. Men de som bytt parti har i första hand valt Miljöpartiet och i andra hand Moderaterna.

De förlorade rösterna har därefter, i fallande ordning, gått till Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Moderaterna får 33,4 procent, en ökning med 2,3 procentenheter sedan mätningen i maj och den högsta hittills. M får sin högsta siffra i Stockholms län, 47 procent.

Enligt professor Sören Holmberg bekräftar SCB att Socialdemokraterna tappat rejält under hösten. Men det ökade stödet för Moderaterna har även andra orsaker, framhåller han.

– Man bör även lägga till att vi har en ekonomisk oro nu med eurokrisen, precis som vi hade 2008-2009. Det stärkte förra gången Moderaterna och alliansregeringen och nu ser vi samma sak igen. Det kan indirekt vara ett förtroende för Anders Borg, en stark hand vid rodret och framgångsrik krishantering, säger Sören Holmberg.

Socialdemokraterna rasar i Stockholm och Göteborg, där partiet nu inte ens når upp till 20 procent. I båda de största städerna får S 19,6 procent.

Miljöpartiet får sina högsta siffror i storstäderna, med toppnoteringen på 18,5 procent i Stockholms kommun och 11,7 i riket. I Stockholm skiljer det alltså bara en dryg procentenhet mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner är mycket nöjd med MP:s framgångar.

– Det här är väldigt höga siffror för oss. När det kommer nya människor till oss, inte bara opinionsmässigt, så är det människor med nya erfarenheter. Det är folk som driver företag eller som är fackligt engagerade. Det märks att vi är ett tänkbart alternativ för så många fler människor i dag än vad vi varit tidigare, säger han till TT.

Bara i de norra delarna av landet behåller S sin ställning som största parti, även om partiet tappar även där. Högsta siffran, 46,2 procent, får partiet i mellersta och övre Norrland som omfattar Västernorrland, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Även i norra Mellansverige, Värmland, Dalarna och Gävleborg, är S större än M, men i resten av landet råder moderat dominans. I Stockholms kommun är nu Moderaterna dubbelt så stora som Socialdemokraterna med 40,4 procent.

Enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld bekräftar SCB:s siffror den bild som många opinionsinstitut gett på senare tid.

– Absurt nog kommer resultatet från SCB nästan som en lättnad för många socialdemokrater. På sina håll fanns en fruktan att stödet skulle vara ännu lägre. Tillbakagången som nu blev hade man redan mentalt intecknat. Mätningen genomfördes under en period som varit extremt olycklig för Socialdemokraterna, i eftersvallet av Håkan Juholts lägenhetsersättningar och det interna ifrågasättandet av hans partiledarskap, säger Bjereld till TT.

Fler noteringar från SCB:

Kristdemokraterna får 3,8 procent, plus minus noll, och skulle alltså åka ur riksdagen om siffrorna skulle vara valresultat. KD:s resultat är dock så nära fyraprocentsspärren att stödröster sannolikt skulle rädda kvar partiet i riksdagen.

Centerpartiet får 5,5 procent, en ökning med 1,0.

Folkpartiet får 5,6 procent, en minskning med 0,4.

Miljöpartiet får 11,7 procent, en ökning med 2,8 sedan majmätningen och rekord för partiet.

Vänsterpartiet får 5,2 procent, en ökning med 0,7.

Sverigedemokraterna får 5,7 procent, plus minus noll.

De borgerliga får tillsammans 48,4 procent, jämfört med de rödgröna som får 44,6 procent.

I valet 2010 fick Moderaterna 30,1 procent, Centern 6,6, Folkpartiet 7,1 och Kristdemokraterna 5,6. Socialdemokraterna fick 30,7, Miljöpartiet 7,3 och Vänsterpartiet 5,6.

Samtliga förändringar för partierna är statistiskt säkerställda.

TT