Svåra förutsättningar för nya betyg
Publicerad 2011-12-05
Stockholm. Om mindre än två veckor får de första eleverna sina betyg enligt den nya betygsskalan. Men Skolverket har inte hunnit göra färdigt allt stödmaterial till lärarna, uppger SVT:s Rapport.
Den nya skalan går i sex steg från A till F.
Nu varnar Lärarförbundet för att lärarna inte fått tillräckligt med tid och stöd för att sätta rättvisa betyg.
– Skolverket sliter oerhört och är under en oerhörd press. Här måste regeringen inse att också Skolverket måste få förutsättningar att ge det stöd som lärare skriker efter, säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén till TT.
– Det är fler lärare än någonsin som ska sätta betyg. Det här läsåret ska mängder av lärare sätta betyg som aldrig har gjort det förut. I det här läget är ju Skolverkets stöd för bedömning av betyg ett oerhört viktigt verktyg, och vi beklagar verkligen att det dröjer.
För att kunna sätta rättvisa betyg behöver lärarna - förutom Skolverkets stöd - även kompetensutveckling och tid att diskutera.
– I dag är lärarna mer pressade och stressade än någonsin. Staten och huvudmännen har ett jätteansvar om det här ska bli bättre. Vi kan inte lämna lärarna ensamma i det här, säger Eva-Lis Sirén.
– Jag hade varit jätteglad om vi även hade kunnat lämna det bedömningsstöd som många lärare efterfrågar. Men min bedömning är att betygssättningen ska kunna ske på ett likvärdigt och rättssäkert sätt, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.
Hon pekar på att mycket material redan finns klart och att Skolverket under året har genomfört en massiv informationskampanj, där rektorer och lärare utbildats om de nya kunskapskraven.
De omfattande reformerna inom skolan har också satt stor press på myndigheten.
– Jag konstaterar att vi har en mycket hög tidspress, eftersom riksdag och regering tycker att det här är både viktigt och bråttom. Min uppgift är att göra allt vi kan för att de här reformerna ska bli verklighet på ett så bra sätt som möjligt. Det är klart att alla myndighetschefer vill ha så goda förutsättningar som möjligt, men jag vill inte budgetförhandla via TT.
TT: Hade du önskat att man gav er mer tid att genomföra reformerna?
– Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk. Vi har fått den tid vi fått, det är bara för oss och för skolorna att med så hög professionalism som möjligt göra vårt bästa för att betygen blir rättvist och likvärdigt satta, säger Anna Ekström.
Såväl Lärarnas Riksförbund som Socialdemokraterna instämmer i Lärarförbundets kritik.
– Vi hade en överenskommelse med regeringen om de nya betygsstegen och där en av de viktigaste frågorna för oss socialdemokrater var att garantera likvärdig betygssättning och undvika betygsinflation. Nu hamnar lärarna trots detta i ett väldigt besvärligt läge när de ska betygsätta utan tillräckligt underlag, säger skolpolitiske talespersonen Mikael Damberg.
Enligt honom känner många lärare irritation över detta.
TT