Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tidningar stänger nätkommentarer

Publicerad 2011-08-29

Stockholm. Expressen stänger möjligheten att kommentera artiklar i realtid i diskussionsforum på nätet. I stället ska inläggen förhandsmodereras och inte som i dagsläget tas bort i efterhand.

Tidningen vill få bättre kontroll över vad som skrivs och hoppas slippa rasistiska kommentarer och personangrepp, skriver chefredaktören Thomas Mattsson på sin blogg.

Mattsson och biträdande chefredaktören Per-Anders Broberg blir ansvariga utgivare för inläggen.

Thomas Mattsson säger till TT att han hoppas att den nya policyn ska leda till ökad öppenhet och att fler deltar med sina fulla identiteter.

– Nätet är moget för publiken, men publiken är inte mogen för nätet. Det är inget lätt beslut för en liberal tidning att säga att man under en tid ska begränsa folks möjlighet att uttrycka sig, men vi måste ta ett ansvar för att de som förekommer i våra artiklar inte ska utsättas för nedsättande kommentarer och att nätet inte blir ett forum för dold rasism.

– Det finns en liten grupp som använder de forum för som finns till att publicera personangrepp och rasistiska och olagliga formuleringar som strider mot den goda ton alla medier eftersträvar.

Expressens nya policy innebär att det under en tid blir färre artiklar som läsarna har möjlighet att kommentera. Och inläggen kommer att granskas innan de publiceras. Men enligt Mattsson har diskussionen om förhandsmoderering förts länge och han tror att fler medieföretag kommer att hänga på.

– Jag tror att alla som ser potentialen med internet tycker att det är ett misslyckande att man inte kan anförtro webbanvändarna att kommentera fritt eftersom det finns ett fåtal som missbrukar systemet. Flera främlingsfientliga debattörer har anklagat mig för censur och sagt att medier vill kväva debatten om integrationspolitiken, men det handlar om att efterleva lagarna. Det går att diskutera integrationspolitik utan personangrepp och rasistiska kommentarer.

Även Dagens Nyheter väljer nu att tillfälligt stänga av möjligheten att kommentera artiklar på nätet. I oktober inför DN ett nytt inloggningssystem som innebär krav på registrering och e-postadress och tills dess ligger alla diskussionsforum nere.

– Det blir inte lika anonymt som tidigare utan är en tröskel för att höja nivån på kommentarerna. Vi har upplevt att det har funnits inlägg som grovt brutit mot den policy vi har. Det kan handla om till exempel rasistiska inlägg, säger DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz.

Hon förväntar sig att antalet kommentarer kommer att bli färre med det nya systemet.

– Det blir självklart en konsekvens. Samtidigt märker vi att många av tidningens artiklar sprids på andra sätt, genom delning på Facebook och andra sajter så kommentarsfältet är kanske inte lika viktigt, säger Herlitz.

Aftonbladet skärper också möjligheten att lämna anonyma kommentarer på nätet. På tisdagen presenterar tidningen sin nya policy som innebär att den som vill kommentera artiklar fortfarande kan göra det med en inloggning via sin Facebook-profil.

TT