Ohly avgår som partiledare
Publicerad 2011-08-09
Stockholm. Lars Ohly meddelade i dag valberedningen att han inte kandiderar som partiledare vid Vänsterpartiets kongress 2012.
Partiet har försökt vända på alla stenar efter det misslyckade valet 2010, sade Ohly vid en pressträff i riksdagen. En kommission tillsattes, men partiledningen ville hålla i partiet fram till kongressen i januari 2012.
Men inte heller sedan valet har det går bra för Vänstern i opinionen, konstaterade Ohly. Med tre bra kandidater till partiledarposten känns det lättare att lämna beskedet till valberedningen att han inte ställer upp, sade Ohly.
– Vi kommer att ha en mycket demokratisk process i valet av ny partiledare, sade Ohly och uttryckte stolthet över att beslutet inte ska fattas i slutna rum.
Efter presskonferensen fick Ohly frågan om vilket hans största misstag var under de gångna åren som partiledare.
– Det var att försöka vända begreppet kommunism och försöka få människor att förknippa det med det ursprungliga begreppet mer än med den praktik som utformats till exempel i Sovjetunionen. Det var ett misstag och det ångrar jag fortfarande, svarade han.
När det gäller framgångar pekar Ohly på att han enat partiet.
– Partiet är väsentligt mycket mer enigt än när jag tog över 2004. Då fanns det som närmast kan betraktas som fraktioner i partiet. Det är en framgång vi ska värna, sade han.
Ohly pekar också på att partiet fått fler medlemmar och menar att fler i dag ser partiet som det naturliga alternativet för att förändra samhället. Den avgående partiledaren anser också att han gjort partiet regeringsdugligt.
– V kommer att bli ett regeringsparti förr eller senare.
Ohly anser att Vänsterpartiets största utmaningar bland annat är att man måste lyckas bättre med sin feministiska politik, jobba hårdare med antirasismen och motverka att privata vinstintressen breder ut sig i samhället.
Vänsterpartiet måste också ta på sig uppgiften att formulera ett alternativ till regeringens ekonomiska politik, sade han. Han lovade att vara en aktiv partiledare fram till kongressen, och aktiv i den förändringsprocess som partiet ska igenom.
Den nya partiledaren ska väljas vid Vänsterpartiets kongress den 5-8 januari nästa år, då Ohly avgår. Inför partiledarvalet pågår också en diskussion om partiet likt Miljöpartiet ska införa delat ledarskap med en man och en kvinna i toppen.
Lars Ohly, född 1957, blev riksdagsledamot 1998 och valdes till partiledare 2004. Han har det senaste året starkt ifrågasatts sedan partiet backat i sammanlagt fyra riksdags- och EU-parlamentsval med honom vid rodret. En rundringning som DN gjorde i början av juli visade att över hälften av partiets distriktsordförande vill ha en ny partiledare.
Innan Lars Ohly blev partiledare var han under många år partisekreterare. Innan dess jobbade han som tågmästare. Han har fortfarande kvar sin ställning på SJ.
Hans beslut att inte ställa upp till omval föregicks av att flera motkandidater trädde fram tidigare i somras. De är riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, den ekonomisk-politiska taleskvinnan Ulla Andersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.
Partiets valberedning ska i slutet av november föreslå vem som är bäst lämpad att efterträda Ohly.
Fakta om motkandidaterna:
Ulla Andersson
Född 1963.
Ekonomisk talesperson och vice gruppledare för Vänsterpartiet.
Riksdagsledamot sedan 2006.
Jonas Sjöstedt
Född 1964.
Ledamot i Europaparlamentet 1995-2006.
Riksdagsledamot sedan 2010. Ledamot i EU-nämnden.
Hans Linde
Född 1979.
Utrikespolitisk talesperson och gruppledare för Vänsterpartiet.
Riksdagsledamot sedan 2006.
TT