Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Sommarljus förlänger muslimsk fasta

Publicerad 2011-08-01

Stockholm. Ramadan inleds i dag, måndag. För muslimer i norra Sverige blir fastemånaden i år en extra utmaning eftersom den inleds under den ljusa sommartiden.

Under fastan får man varken äta eller dricka så länge det är dagsljus.

De muslimska högtiderna följer månkalendern, vilket gör att de varje år förskjuts med ungefär elva dagar.

Enligt Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, finns det ännu inte någon överenskommelse om hur man ska göra som muslim i norra Europa.

– Flera imamer och organisationer har olika åsikter. Det är upp till varje individ att ta ställning. Men det är inte meningen att man ska fasta dygnet runt. Islam erbjuder många alternativ, säger Omar Mustafa till TT.

Det var ungefär 30 år sedan ramadan senast inföll under högsommaren, och då fanns det inte så många muslimer i Europa. Under de kommande åren kommer antalet fastetimmar dock att bli allt fler i och med att ramadan nästa år inleds i juli och om några år vid midsommar. Inom European council for fatwa and research, som samlar europeiska imamer, diskuteras frågan, enligt Mustafa.

– Den här frågan har varit på tapeten länge. Just i år följer vi solen, men diskussionerna pågår i Europa om hur man gemensamt ska komma fram till en lösning, säger Omar Mustafa.

Personer som riskerar att påverka sin hälsa, till exempel barn, äldre, kvinnor som har mens eller är gravida, diabetiker eller personer med väldigt tunga jobb, är undantagna från att fasta.

Coop märker av en ökad försäljning under ramadan, speciellt av vissa varor.

– Vi brukar märka av att det säljs mer frukt och grönt, halalkött, dadlar och olika röror, och vi informerar butikerna inför det här, så att de har det på lager, säger Louise Stephan, pressansvarig på Coop.

Även City Gross märker av en ökad ramadanförsäljning, särskilt i butiker i invandrartäta områden, enligt informationschefen Mikael Lagerwall. En av dessa är City Gross Malmö, i Rosengård.

– Inköpen brukar vara koncentrerade till eftermiddag och kväll inför festerna på kvällarna. Vi brukar märka av ett rejält uppsving bland annat för sötsaker som dadlar och fikon, men även för soppor och konserver av olika slag, säger biträdande butikschefen Henrik Grahm.

TT