Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vill ha hemkört från Systembolaget

Publicerad 2011-07-18

Stockholm. Hemkört från Systemet - en modern reform som ska upprätthålla bolagets monopolställning, enligt ett förslag från Carl B Hamilton (FP). En risk för folkhälsan, menar alkoholläkaren och styrelsekollegan Sven Andréasson.

I dag är det möjligt att via nätet beställa vissa varor ur Systembolagets sortiment, för att sedan hämta upp dem och betala i en fysisk butik. Riksdagsmannen Carl B Hamilton (FP), som sitter i Systembolagets styrelse, föreslår nu att bolagets hela sortiment ska kunna beställas och betalas på internet och levereras hem till dörren.

– Systembolaget ska ge perfekt service till nyktra vuxna och i det bör det ingå att de kan få sina varor hemkörda. Man ska inte kunna säga att man inte vill ha Systembolaget för att de har en medioker service, säger han.

Förslaget syftar till viss del till att konkurrera ut de omkring 40 privata vinimportörer som levererar alkohol till svenska hem från Tyskland och Danmark.

– Det är ett sätt att upprätthålla det monopol för försäljning i Sverige som vi har haft, och som vi bör fortsätta ha. Det är en ny typ av konkurrens som växer väldigt snabbt och Systembolaget riskerar att bli satt på efterkälken om man inte hänger med, säger Hamilton.

Reformen kan också vara ett sätt att lösa frågan om gårdsförsäljning, genom att besökare på svenska vingårdar kan beställa på plats och få leverans hem, enligt Hamilton.

Hamiltons allianskollegor ställer sig positiva till hemkörning av vin och sprit.

– I grunden är allt som ökar kvalitén i Systembolaget bra. Så länge människor är nöjda med Systembolaget så hotas inte monopolet, säger Moderaternas alkoholpolitiska talesperson Jan R Andersson.

Även Socialdemokraterna är positiva.

Alkoholläkaren Sven Andréasson, som också sitter i Systembolagets styrelse, menar dock att förslaget inte är bra från folkhälsosynpunkt.

– Det är en risk för folkhälsan. Man är ute på okänd mark när man utför ett sådant försök. Om det blir någon förändring så lär det vara i ökad tillgänglighet och ökad försäljning och därmed ökade skador, säger han.

Men i Norge, som enligt Hamilton har ett liknande system, har alkoholforskare inte märkt av några större problem.

– Det är en försvinnande liten del av omsättningen. Det handlar oftast om äldre människor som vill ha varorna levererade upp till tredje, fjärde våningen, säger Øyvind Horverak, forskare vid Statens institutt for rusmiddelforskning.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är kritisk och anser att det här kan bli spiken i kistan för lådvinsalkoholisterna och framhåller att sju av tio svenskar tycker att Systembolaget är toppen som det är.

TT