Sjukförsäkringen i riksdagen igen
Publicerad 2011-06-30
Stockholm. En majoritet i socialförsäkringsutskottet beslutade på under torsdagen att åter skicka de rödgrönas förslag om förändringar vidare till riksdagen. En majoritet bestående av de rödgröna och SD är för ändringarna, vilket gör att det ser ut som att förslagen även kommer att röstas igenom i riksdagen på fredagen
Allianspartierna vill att fler remissinstanser ska få mer tid att tycka till om effekterna av förslagen. Tre remissinstanser fick tidigare två dagar på sig att tycka till om förslagen. Men de rödgröna partierna vill inte att processen ska dra ut på tiden, utan anser att förändringarna kommer att rätta till de mest akuta bristerna i försäkringen. Erik Almqvist (SD), ledamot i socialförsäkringsutskottet, bekräftar att SD fortfarande stödjer de rödgrönas förslag.
– Det är inga omfattande förändringar, men det är förändringar som har väldigt tydliga effekter på vissa grupper, säger han.
Den ena ändringen handlar om att personer som tidigare haft tidsbegränsad sjukersättning ska få behålla sin tidigare ersättningsnivå när de utförsäkras. Den andra innebär att prövningen av arbetsförmågan ska återgå till hur det var innan sjukförsäkringsreformen genomfördes.
Utskottsinitiativet från de rödgröna var uppe för beslut i riksdagen förra veckan, men återremitterades då av alliansen till utskottet. Att allianspartierna agerade på det sättet verkar enbart ha varit ett sätt att förhala beslutet, enligt Gunvor G Ericson (MP), ledamot i socialförsäkringsutskottet.
– Jag tycker att det är sorgligt att man fördröjde det här beslutet med en vecka, eftersom man uppenbarligen inte hade ambition att inleda någon dialog, säger hon.
Hon hade väntat sig att allianspartierna skulle kontakta de andra partierna för att diskutera frågan. Men det har inte skett.
Nu vill de rödgröna partierna få igenom ärendet i riksdagen, för att regeringen ska tvingas ta tag i det.
– Det vi vill är ju att regeringen ska få det här ärendet på sitt bord, bereda det och återkomma i budgeten i höst, säger hon.
Även Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, tycker att återremitteringen bara verkar ha gjorts för att försena beslutet.
– Nu kan inte Moderaterna längre förhala det här beslutet. Regeringen blir skyldig att återkomma i samband med budgetpropositionen och det välkomnar jag, säger han.
TT