Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

SCB: Oppositionen störst

Publicerad 2011-06-08

Stockholm. Om det varit riksdagsval i maj hade oppositionen segrat över regeringspartierna, visar SCB:s partisympatiundersökning.

– Socialdemokraterna verkar ha en lång smekmånad, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Regeringspartierna (C+FP+M+KD) skulle ha fått 45,4 procent av rösterna, de rödgröna (S+V+MP) 47,4 procent. Skillnaden mellan blocken är statistiskt säkerställd.

Sverigedemokraterna skulle få 5,7 procent och övriga partier 1,5 procent.

Bland de rödgröna partierna skulle Socialdemokraterna få 34,0 procent, Vänsterpartiet 4,5 procent och Miljöpartiet 8,9 procent.

– Efter kongressen har vi fått en nystart som innebär att vi fått lite råg i ryggen och självförtroende. Och vi har fått börja prata politik igen, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, som förklaring till partiets uppsving i opinionen.

Partiet har kunnat styra in det politiska samtalet på sjukvårdsfrågor och jobbfrågor i förhållande till den så kallade barnfattigdomen, konstaterar hon. Nu handlar det om att se till att Socialdemokraternas ökning av väljarsympatierna inte blir en övergående effekt.

Centerpartiet hamnar på 4,5 procent i majmätningen, Folkpartiet på 6,0 procent, Moderaterna på 31,1 procent och Kristdemokraterna hamnar strax under riksdagsspärren med 3,8 procent.

– Det är en riktigt låg siffra för oss. Det är inga klackar i taket över den här undersökningen, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Michael Arthursson konstaterar att i stort sett alla partier förlorar sympatisörer till Socialdemokraterna, jämfört med SCB:s partisympatiundersökning i november i fjol.

Socialdemokraterna har ökat både jämfört med novembermätningen och valresultatet, 30,7 procent. Ökningarna är statistiskt säkerställda. Detsamma gäller Miljöpartiets ökning till 8,9 procent jämfört med riksdagsvalets 7,3 procent, liksom Vänsterpartiets minskning jämfört med valresultatet på 5,6 procent.

Också Centerns (6,6) och Folkpartiets (7,1) tillbakagångar jämfört med valet är statistiskt säkerställda. För Moderaternas del är majresultatet en statistiskt säkerställd minskning jämfört med novembermätningen, men en statistiskt säkerställd ökning jämfört med valresultatet på 30,1 procent.

Kristdemokraternas minskning är statistiskt säkerställd både jämfört med novembermätningen och valresultatet på 5,6 procent.

Sverigedemokraternas resultat är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med novembermätningen, men inte jämfört med riksdagsvalet.

Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger att det är tydligt att de rödgröna partierna är i en uppåtgående trend.

– Historien går igen från föregående mandatperiod, att oppositionen vinner terräng i väljaropinionen. Det gjorde den snabbare förra mandatperioden men det gör den nu också. Så det är egentligen en liknande trend som man ser, den kommer ikapp och går förbi.

Han tycker att det är fel att tala om en Juholteffekt för Socialdemokraterna.

– För att det ska vara en effekt så förväntar man sig nog ett starkare stöd för partiet. Det är fortfarande ganska låga nivåer.

TT