Gripen-bilder på Gaddafi-flyg

Publicerad 2011-05-13

Stockholm. Försvaret har släppt foton från Gripen-plan som ska visa att Libyens diktator Gaddafi har kvar flera stridsplan. De sägs stå vid en flygplats i huvudstaden Tripoli.

Satellitbilder visar dock att planen stod på samma ställe och likadant i augusti 2010.

Flygvapnets bilder är i stor sett identiska med satellitfoton tagna för Google Earth den 14 augusti 2010.

Flygplanen, som är av typen Mig-25, står på exakt samma ställen och på samma sätt. Presstaleskvinnan Louise Levin på flygbasen på Sicilien kan inte förklara varför, men säger att de egna bilderna är nya.

– De är tagna denna vecka.

Hon tycker att det är bra att bilderna ser likadana ut eftersom det skulle kunna tyda på att planen inte har gjort någon skada på ett bra tag.

Enligt flygvapeninspektören Anders Silwer tyder bilderna på att Gaddafi inte använder stridsplanen, men att de i huvudsak är intakta. Ändå utgör de sannolikt inget hot, påpekar han.

– Man har förmodligen gjort en bombkrater i banan så att de inte går att använda.

Annars skulle de förmodligen ha bombats, enligt flygvapeninspektören.

För att planen inte ska flyttas och på så vis kunna bli ett hot på nytt måste man med jämna mellanrum spana på dem, säger Silwer. Den svenska insatsen är viktig i det sammanhanget.

– Av de spaningsresurser som stridsflyget står för svarar vi för cirka en tredjedel, säger han.

Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman uppger att det inte finns någon anledning att ifrågasätta Försvarsmaktens bedömning att det handlar om libyskt stridsflyg.

– Är det libyskt stridsflyg så är det uppenbart att så länge Gaddafi sitter vid makten, så kommer han att ha eller skaffa sig sådana resurser, säger Widman.

Han vill dock inte ta bilderna som intäkt för att de svenska Gripenplanens uppdrag att upprätthålla flygförbudet inte är slutfört.

– Den bedömningen måste FN:s säkerhetsråd göra. Och anser man att uppdraget inte är klart så bör vi följa det, säger Widman.

Riksdagens mandat för den svenska Libyeninsatsen går ut den första juli. Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt har sagt att han har mycket svårt att se att mandatet bör förlängas. Det har framkallat en kritikstorm från borgerligt håll. Även inom S så finns kritik mot Juholts linje.

Den svenska opinionen är splittrad i sin syn på den svenska Libyen-insatsen, visar en mätning som Novus presenterade i dag. 43 procent anser att planen ska tas hem när mandatet löper ut 1 juli. 38 procent vill förlänga den militära insatsen, medan resten svarar vet ej. 1 000 personer tillfrågades 5-10 maj.

Enligt uppgift till TT ska flerpartisamtalen om den svenska insatsen, som enligt nuvarande riksdagsmandat löper ut den 1 juli, påbörjas i nästa vecka.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte bekräfta tidpunkten annat än att det måste ske snart.

– Det är i närtid vi måste börja samtala för vi fick ju ett tre månaders begränsat mandat och det var helt naturligt för det var svårt att veta exakt hur länge i det läget Gaddafi verkligen skulle vara kvar.

TT