Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Vi såg fem älgar den första turen”

Uppdaterad 2011-09-21 | Publicerad 2011-08-31

Marcus Eldh, 33, är vildmarksguiden som satt älgarna i Skinnskatteberg på världskartan.

Turister från 73 länder har varit med Marcus på varg-, bäver- och älgsafari sedan starten 2002.

– Vill ni se älgar, då får ni åka till Skansen i Stockholm.

Det var beskedet från turistbyrån i Västerås till två besökare från Österrike. Detta trots att Västmanlands skogar vimlar av våra stora fyrfota vänner.

Året var 2002 och den nyss hemkomna globetrottern Marcus Eldh, på plats på turistbyrån, hörde samtalet och bestämde sig för att göra något åt saken.

Erbjöd sig som älgguide

Kort därpå hade han snickrat ihop en hemsida och erbjöd sina tjänster som älgguide. Och reaktionen från omvärlden kom blixtsnabbt. Två österrikare och en ryss hörde av sig.

– Jag var verkligen nervös, men vi såg fem älgar under den första turen. När den var över tänkte jag att det här gör jag aldrig om igen, men sen kom det in fler och fler beställningar, säger Marcus Eldh.

Under de åtta år han haft älgsafari har de sett älgar varje gång, ibland upp emot 20 stycken.

Folk från 73 olika länder

I dag är Marcus en av Sveriges mest hyllade vildmarksguider. Han turnerar land och rike runt för att inspirera andra entusiaster att starta sitt eget lilla vildmarksföretag. Och hans egen guideverksamhet, Skogens Konung i Skinnskatteberg, har lockat folk från 73 länder sedan starten för cirka 10 år sedan, och vunnit nästan alla svenska turistpriser värda namnet.

– Tricket är att alltid göra turen på det sätt man själv skulle vilja uppleva den. Jag tycker exempelvis att grupperna ska vara små. Är det älgsafari så måste jag givetvis leverera älg. Det är vad folk förväntar sig. Men jag måste även överträffa gästernas förväntningar. Det kan vara att berätta om andra djur, grilla vid en sjö eller hitta djurspår och berätta en historia om dem, säger Marcus.

Vad uppskattar dina gäster mest?

– Många gäster är med på flera turer. Och även om de har sett tjugo älgar på älgturen och fem–sex bävrar under bäverturen, så tycker nästan alla att det är häftigast att höra vargarna yla. Detta trots att vi mycket sällan får möjlighet att se dem.

Dina vildmarksturer hyllas av hela turistbranschen. Varför?

–Uppmärksamheten vi har fått i media är helt oproportionerligt stor. Det har varit reportage i stora tidningar utomlands och under året har tre olika utländska tv-kanaler varit här. Jag tror att det beror på att det är som en bubbla av förväntningar på ekoturismen. Det säger lite om hur outvecklad branschen är. Vi kallar exempelvis Indonesien ett u-land, men de har utvecklat ekoturismen mycket mer än vi.

Inspirerades på Sumatra

Mycket av inspirationen fick Marcus när han var på vildmarkssafari på Sumatra. De lokala guiderna var unga människor med ett brinnande intresse för djurlivet. De försörjde hela sina familjer på att ta turister ut i djungeln för att titta på orangutanger.

– Jag insåg att jag är beredd att betala ganska mycket för att få bra vildmarksguidning när jag är på resa. Så varför skulle inte turister som besöker Sverige vara beredda att betala skäligt för att få se älg? säger Marcus.

Hur ser framtiden ut för vildmarkssafarin?

– Det verkar som att folk spenderar allt mindre tid i naturen och att det finns ett behov av att komma ut i skogen. Det ser inte så bra ut för naturen med tanke på klimatförändringarna, men det verkar som att de flesta människor är överens om att det ska finnas vilda björnar, älgar, bävrar och vargar i våra skogar även i framtiden.

Johan Söderlund

ANNONS