Ostalgi - vad är det?
Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2009-10-06
Spåren från DDR gör Berlin hippt.
BERLIN Den 9 november är det 20 år sedan muren mellan öst och väst revs.
Men det går fortfarande att uppleva öststatskänslan i Berlin.
Stadens invånare har till och med ett eget namn för det – Ostalgi.
På väggen i det lilla dubbelrummet hänger ett porträtt av partichefen Erich Honecker och på nattduksbordet står en gammal, grön bakelittelefon bredvid några böcker om hur det var att leva i Östberlin.
På vandrarhemmet Ostel i den gamla öststadsdelen Friedrichshein är det nostalgi med DDR-tema som gäller. Hela vandrarhemmet, från receptionen, via de 70 rummen och ner till frukostmatsalen, är inrett med möbler, tapeter, prydnadssaker och lampor från öst-tiden.
- Berlinarna vill inte ha med DDR-nostalgi att göra, det tillhör det förflutna. Men turister från andra länder gillar det, säger Daniel Helbig, 37.
Ostel - en "schnappsidé"
Daniel Helbig är en av ägarna till Ostel, och ägnar mycket tid åt att surfa på E-bay för att hitta autentiska möbler och prylar. Själv är han uppväxt i Östberlin, i ett hem med möbler av samma stil, även om han numera föredrar Ikea-prylar.
- Själva idén att starta ett vandrarhem med öststatstema var vad vi i Tyskland kallar en schnappsidé, en sån man får efter några glas, säger Daniel och skrattar.
I stadsdelen Friedrichshein finns ett par affärer som säljer prylar från DDR-tiden, men den seriöse ostalgikern beger sig i stället till Prenzlauer Berg, där utbudet av secondhandbutiker och kaféer med östkänsla är större.
Statsdelen har förändrats
Prenzlauer Berg, eller Prenzberg som stadsdelen kallas i folkmun, var en av de första att locka till sig bohemer och konstnärssjälar efter murens fall. Hyrorna var billiga och den ruffiga miljön bidrog
till en kreativ stämning. I dag är de flesta hus renoverade, trottoarerna breddade och kvarteren har enligt vissa förlorat sin charm.
- Jag har bott i Prenzberg i tre år och det har förändrats jättemycket. Den gamla östkänslan är nästan helt borta och det är inte lika hippt längre. Nu är det väldigt homogent, lite som Disneyland, säger svenske Sofie Schön, 25.
Hon jobbar på Kauf dich Glücklich, ett kafé inrett i den typiska retrostil man hittar lite varstans i Berlin. En bit därifrån ligger Bernauer Strasse, där en del av muren står kvar och där det finns en utställning om hur muren förändrade livet för de människor som bodde längs med gatan.
Som att muren finns kvar
Vid ett av de stora fotografierna står Doris Nerding, 44, med sin dotter Marlene Tratz, 6.
- Vi cyklar förbi här varje dag på väg hem från skolan. Men just idag sa min dotter att hon ville titta på bilderna, säger Doris.
Hon är uppvuxen i området och minns dagen då muren revs som det var i går. Men, enligt henne är det ändå som att den fortfarande finns kvar.
- Staden är uppdelad i öst och väst. Har man barn är det till exempel svårt att få in dem på ett dagis i gamla västdelen om man bor i öst. För de yngre kanske det inte känns så, men för oss som minns muren finns den kvar i våra medvetanden.
Resa hit
Resa
Charter/paket: Airtours ordnar flyg och tre övernattningar på mellanklasshotell från 4 108 kr/person.
På egen hand: Air Berlin, Germanwings, Ryanair och SAS flyger direkt till ett bra pris. Boka i tid och du kan hitta biljetter under tusenlappen.
www.destination.se www.ryanair.se
Tåg: Nattåget Berlin Night Express går från Malmö. Pris från 1 150 kr/ person för enkel väg.
Boende
Budget: Vandrarhemmet ostel, med DDR-tema, kostar från 285 kr/natt.
Mellan: Nyrenoverat och snyggt hotell i Tiergarten. Dubbelrum från 875 kr/natt.
Lyx: Hotell Adlon Kempinski ligger precis vid Brandenburger Tor och är kändisarnas favorit i Berlin. Dubbelrum från 2 500 kr/natt.
Cecilia Billgren och Annika Goldhammer