”Vi ska bli störst i Europa”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-21
Skistar-basen Mats Årjes om vinsten, lyxstämpeln och den svåra olyckan
Han är mannen som gjort Åre till svenskarnas favoritresmål i vinter.
Som vd för Skistar dominerar han halva fjällvärlden.
RESA träffade Mats Årjes för att finna sanningen bakom framgången.
Skistar kontrollerar över hälften av Sveriges skidturism och en tredjedel av Norges. Företaget har skidanläggningar på fem av Nordens största skidorter: Åre, Sälen, Vemdalen, Trysil och Hemsedal.
Liftkort för nära en miljard
Förra året gjorde Skistar ett rekordresultat och sålde liftkort för nästan en miljard kronor. Den senaste framgången är RESA-läsarnas utnämning av Åre till bästa vinterresmålet 2010.
Vi träffade mannen bakom succén för en pratstund mitt i fjällparadiset.
Grattis! Vad har ni gjort för att förtjäna utnämningen?
– Tack! Vi har bidragit till att göra utbudet bredare och ”mjukare”. Åre var inte lika framgångsrikt före Skistars inträde år 1999 och 2000. Då lockades mest folk som är proffs på att åka skidor.
En lycklig omständighet
Men Åres framgång kan inte bara förklaras med Skistar. Mats Årjes är noga med att påpeka att alla på orten har varit delaktiga. Att Åre hade alpina VM 2007 är också en lycklig omständighet. Inför mästerskapet investerades cirka tre miljarder kronor i den lilla byn.
Jag har bilden av Åre som lite snobbigt och dyrt – vinterns Båstad.
– Det är den bilden vi har jobbat på att få bort. Vi har absolut inga planer på att utveckla oss mot lyx, men jag känner igen beskrivningen.
Vanligt folk jag talat med i Åre tycker att Skistar har för mycket att säga till om på orten.
– Man kan aldrig tillfredsställa alla. Folk har olika idéer om vad man borde göra. Olika prioriteringar. Jag kan inte se att det beror på något annat än det.
Skistar styr över fyrtio procent av all skidturism i Skandinavien. Finns det ingen risk att ni äter upp hela fjällvärlden?
– Vårt senaste förvärv i fjällen var Trysil i Norge 2005, och det är ju flera år sedan. Det finns en gräns för hur stora vi vill bli i Skandinavien. Vi tror att konkurrens behövs i den här lilla branschen. Men vi har ett otroligt ansvar också som ledande aktör. Medarbetarna förstår att de måste vara på tårna.
Drömmarna kraschade
Mats Årjes har en pysslat med skidåkning hela sitt liv. Han gick på skidgymnasiet i Järpen och var då en lovande slalomåkare, men som 17-åring kraschade drömmarna om en skidåkande karriär.
– Jag skulle prova mina tävlingsskidor och hade skruvat bindningarna i botten. Man gjorde visst så på den tiden. Men så korsades skidorna på ett krön. Det var i gamla Worldcup-backen i Åre. Kraften var enorm. Båda benpiporna gick rätt av.
Vilken nivå tävlade du på?
– Jag tillhörde nog eliten i min åldersgrupp i Sverige.
Har du slagit någon känd skidåkare?
– Jag tror att jag slog Lars-Börje ”Bulan” Eriksson i junior-SM i störtlopp i Tärnaby. Jag har skojat med Bulan om det även om det var några år innan Bulan slog igenom som fartåkare av internationell toppklass, ha, ha. Annars var jag bäst i storslalom.
Åker du skidor i dag?
– Oh, ja! Det är till och med roligare nu. Utrustningen är så bra att man ibland tror att man är duktig, ha, ha.
En gigant inom skidvärlden
Trots olyckan fortsatte Mats Årjes att engagera sig för sporten. I slutet av 90-talet blev han förbundsdirektör i Svenska skidförbundet. Ett jobb som ledde vidare till Skistar där han blev vd redan som 35-åring. Under tiden avancerade han till ordförande för Svenska skidförbundet. Mats Årjes är nu en gigant inom skidvärlden på våra breddgrader.
Är det på grund av olyckan du hamnat där du är i dag?
– Visst, man skulle kunna säga det, ha, ha. Jag har fortfarande kvar många kontakter från den tiden. Och så har jag ju ett alldeles speciellt förhållande till Åre.
100 år
I år fyller Åre 100 år som vintersportort. Då, år 1910, tog sig folk upp ett par hundra meter i backen med den rälsburna bergbanan. Den rullar än i dag, men i sällskap av Skandinavens största sammanhållna liftsystem. Och Åre by har exploderat i storlek och utbud av restauranger och hotell.
Hur ser Åre ut 2020?
– Oj, vilken svår fråga. Byn och Åreskuran kommer definitivt att stå där de står i dag. Åre har också blivit ännu mer av ett året runt-resmål. Jag vill att Åre är en ledande skiddestination i Europa 2010. Inte störst, men bäst. Det är inte alls omöjligt.
Mats Årjes om...
Liftkortpriser:
– Jag tycker inte det är dyrt. Man får mycket för pengarna. Vi planerar inga höjningar mer än den allmänna inflationen.
Växthuseffekten:
- Många vill måla fan på väggen och säger att man inte kommer att kunna åka skidor i framtiden. Men det handlar om ett långt tidsperspektiv. Utvecklingen att producera snö går mycket snabbare än temperaturhöjningen.
Roligaste minnet:
– Jag var skidlärare för många år sedan och tog hand om en familj från Texas som inte ens kunde stå på snö utan att tappa balansen. Men det var en nyttig erfarenhet.
Åres mäktigaste personer
Det är många som bidragit till Åres succé, men bara ett fåtal som har den verkliga makten på orten.
Eldsjälen
Pocke Nilsson, 65, är mannen som jobbar stenhårt för att Åres entreprenörer ska dra åt samma håll. Han är ”bollplank” till många av Åres mäktigaste personer. Det årliga Istravet är Pockes ”baby”, likaså den stora sportkedjan Skidåkarna som nyligen köptes upp och stöptes om av Skistar.
Högsta hönset
Niclas Sjögren Berg, 40, Skistars platschef i Åre, är ortens kanske mäktigaste man. Skistar dominerar Åres näringsliv på gott och ont och Niclas håller i trådarna, även om han inte syns och hörs så mycket.
Nattklubbsägarna
Niklas Edbjörk, 35, och Tobbe Larsson, 40, är Årenattens mäktigaste män. De driver megaklubben Bygget som lockar de största artisterna till orten varje säsong, och även den största publiken av partysugna skidturister.
Kommunalpampen
Janne Andersson, 53, näringslivschef i Åre kommun. Pådrivande för ortens Vision 2020 som ska göra Åre till ett populärt året runt-resmål. En nyckelperson då Åre fick alpina VM 2007.
Kulturkvinnan
Bitte Engman, 49, har drivit den välkända hem- slöjdsbutiken vid Åre torg sedan 1987. Hon sitter i Åreföretagarnas styrelse och brinner för ortens kultur och historia. Bitte är en person alla i Åre respekterar och lyssnar på.
Kroglegendaren
Sonny Gustafsson, 38, har varit företagare i Åre i 18 säsonger. Han vill hålla en låg profil men är en av ortens mest betydelsefulla krogägare. Nu ingår restaurang Broken i centrala Åre och Timmerstugan i foten av Gondolliften i Sonnys lilla imperium.
Här är Åres 5 bästa backar
Gästrappet
Ofta isig och tuff, men ändå en av Åres populäraste backar. Gästrappet är öppen för kvällsskidåkning och är extremt väl upplyst med maximalt 950 lux.
Störtloppet
Sveriges längsta pist. Vill du få riktigt med mjölksyra i benen så bjuder störtloppet på cirka sju kilometers åkning i ett svep. Från toppen på Åreskutan och ända ner till foten på liften VM8:an.
Lundsrappet
En av Sveriges skönaste backar. Om du vill ha den perfekta skidupplevelsen ska du vara här först på morgonen, så att du kan susa ner helt ostört i en perfekt preparerad pist.
Tusenmetern
Härlig åkning högt uppe på högfjällsplatån. Soliga dagar på vårkanten är Tusenmetern Åres glassigaste pist. Varning för att snön kan bli tung på eftermiddagen.
Åreskutans offpist
Åre bjuder på massor av spektakulär offpiståkning. Den häftigaste hittar du på Åreskutans ”baksida”. Men vill du hamna i byn i slutet av åket så är östra och västra ravinen riktigt trevliga.
1 (4) Åre 14,8%
2 (1) Aspen 14,6%
3 (2) Whistler 10,9%
4 (5) Sälen 9,7%
5 (3) S:t Anton 9,2%
6 (10) Val ´d Isere 7,5%
7 (6) Chamonix 5,6%
8 (7) Bad Gastein 3,4%
9 (9) Trysil 3,1%
10 (8) Cortina 2,8%
Mer än bara backar
Skistar kontrollerar det mesta på sina respektive skidorter. Liftar, liftkort, skiduthyrning, skidskolor, butiker, hotell och stuguthyrning ingår i Skistars fjällupplevelse.
FAKTA/ Mats Årjes
Ålder: 42 år.
Familj: Fru och två grabbar, 14 och 16 år.
Jobb: Vd och koncernchef för Skistar och ordförande i Svenska skidförbundet.
Bor: I Leksand, Stock holm och Sälen.