Semester-räddaren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-16

Vapnet i sol-jakten – väderapparna i mobiltelefonen

”Älskling! Nu flyr vi Göteborg. Solen skiner i Karlstad!”

Nu kan du bli din egen meteorolog.

Med de bästa väderapparna i mobilen kan du planera semestern bättre.

Programmen är dessutom gratis.

Det är skillnad på väderprognoser och väderprognoser. I grunden utgår de olika vädertjänsterna från samma satellitdata. Men det är sättet att hantera data efter det som skiljer dem åt. Alla meteorologiska institut har egna matematiska metoder att beräkna vädersystemens rörelse och man kompletterar sedan med faktiska observationer från markstationer och jämför tidigare prognoser med faktiskt utfall. Men det är ju fortfarande bara prognoser.

Och när man är på semester är vädret kanske ett av dagens viktigaste ämnen och man vill inte gärna att det blir fel.

Ett problem med väderprognoser är att de förändras hela tiden. Det märks kanske inte minst i morgontidningarna där väderprognosen oftast är den som skickades ut från Tidningarnas telegrambyrå, tt, vid 18-tiden i går eftermiddag. En prognos som inte stämmer särskilt ofta.

Med nya smarta mobiler öppnar sig däremot helt nya möjligheter. Hittar man bara till rätt sajt kan man få en detaljerad prognos över området där man befinner sig direkt i handen.

Det finns flera olika företag som erbjuder gratis väderinformation via mobiltelefoner. Det rör sig om vanliga prognoser till förutsägelser över regnväders rörelser de närmaste timmarna, tidvatten, när man är på platser med kraftigt sådant, till orkanvarningar.

Sedan Apple drog igång försäljning av småprogram, appar, för mobiler på allvar för två år sedan har marknaden för sådana exploderat. Det finns massor av program för de flesta typer av smarta mobiler. Även om utbudet till Apples Iphone fortfarande dominerar kraftigt.

Med rätt uppsättning av program i mobilen kan man nästan bli sin egen meteorolog och planera semesterdagarna efter vädret. Ska det regna på eftermiddagen är det kanske bättre att ta stranden före lunch. Och visst blir det enklare att fatta sådana beslut när den information man har i mobilen är så pass bra att det går att lita på den.

För det är de närliggande prognoserna som är intressantast. När man kommer in på vädret i övermorgon faller prognosernas träffprocent ned mot 50 procent. Och då kan man ju nästan lika gärna singla slant.